Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.01.2013 11:20 - Свободата в Куба. Свобода. Свобо...да (постинг 101)
Автор: georgealall Категория: История   
Прочетен: 1088 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 24.01.2013 11:28


       Това е постинг 101 надявам се да ви е интересен защото е паметен.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
     Дълги години фидел кастро бе заммразил Куба в своего рода Брежневизъм - бе в най-лоши отоншения със САщ, поддържаше военна икономика и бе истински диктатро. ЕДва след като брат му Раул пое поста се премина към така да се каже "перестройка". пъров даде малките свободи - ходене на кино, право на джиесеми, подстригване и т.н. като чух кза какив неща се радват сди казах - "Фидел здраваат  ги е бил стиснал. това което прави Раул е андпровщина  - лекува последствията, но не и причината". Сбърках. След известно време раул започан плавно да преминава към частна икономика към даване на право да имаш още имоти и т.н  и аз си помислих "този ще прави перестройща по примера на Дън Сяопин - една партия, но частен бизенс". И отново сгреших само месец два по-късно се обяви - Куба отваря границите. раул ги отпущи.  веднага си казах "1989 дойде в куба - половината ще избягат".
 Съвсем наскоро Обама поиска да се срещне с Раул Кастро  - тъкмо му изтичаше мнадата - надявайки се да постиген мир в региона - но съветниците му го сгълчаха, че все още не е сигурно че той е много по -различен от брат си, а освен това трудно може да се намери напълон неутрален терен.
Не е ясно на Какво разчита Раул кастро - Андропвски мерки ли предприема и се надява да лекува последствията, по пътя на Дън Сяопин ли е тръгнал иил като луканов иска да направи псевдореформи и да рададед всичко на свои хора.... А може би е един нов Горбачов? за сега има мноог неизвестни. Една от неизвестните е, че братът фидел е вес пак жив и никой не знае в каква стпене Раул се съобарзява с него. Той може да стане утре и да каже - отменям всичко.
Като цяло обаче това е пореден пример - успешните революции се правят "отгоре" а не "отдолу".
В арабският свят бях проведени тази година цяла серия от революции- Либия, Египет, Мали....
Разбира се поръчителите са ясни -Франция и Сащ най-вече, но тъй като се създаде впечатление че революцият тръгва "отдолу" (умишлено разбира се), нейните създатели по-трудно я контролираха - в резултата в тези страни денс има ислямизъм. вълни от ислямизъм има днес и в ирак - някога там Саддам без стъпка шиитите . Днес садам го няма, но има шиити,-попове, които призовават човек да се взриви за до отиде в рая.
И в Либия някога имаше Кадафи, които бе диктатор -днес го няма, но има фундаменатален ислямизъм който се засилва с всеки ден.
И в египет е така.
В иран навремето имаше шейх  -днес има аятолах (поп) който има едномилионна аримя и под него-един президент (с половинимилионна армия) призеденат може да бъде сменен - аятолаха - не.
В общи линии навсякъде в арабския свят където падна дикакторът стана по лошо, защото дойде ислямизъм.
Много ми е интересно какво ще стане като се отвори куба.
някой ще каже - да, ама куба не е Египет или Либия....там нещата стават плавно.
Абе то нещата ставаха плавно и в Украйна бък вижте докате стинга демокрацията там.
Юшченко срещу тимошенко, той не стана пак президент, тя  отиде в затвора - големиет демократи. сценарий като по картинка от българската действителност. Костов срещу надето михайлова - първо бяха заедно после се разделиха - що ли.
Всичок което се случав вече сем го преживели.
ТА в този смисъл - смятам, че в Куба в близката една-две година предстоят избори.А стигне ли се до избори ще назрее криза. Помнете ми думата.  там сега е същото каквоот бе в българия 1989. с тази разлика, че те го преживяват с ускорени темпове. Защото за година- година и половиа минаха това, което за нас бе десетителитето на 80-те (осъзнаването че "комунзмът е едно  недоносче" и "опити за перестройка").
С интерес следя развитието. каня ви да го следите с мен.



Гласувай:
3


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: georgealall
Категория: Забавление
Прочетен: 287086
Постинги: 144
Коментари: 74
Гласове: 118
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031