Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.01.2013 15:14 - Варварските обичаи в България и Византия
Автор: georgealall Категория: История   
Прочетен: 1064 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 28.01.2013 15:17


  България често е обявявана за варвараска страна от ромеите. за пример обикновено се посочва Как Крум пил от черепа на никифор. С този акт ромеите оправдават постъпката на Василий Българоубиец, който наредил да ослепят 14 000/15 000 българи (на 1000 по един едноок) и да отрежат ръцете  дясната ръка  или лявата ръка на всекиго и да си завържат ръка за ръка.
Дали пиенето от черепа е акт характерен за българите? съвсем не - използван е от печенезите,  перз 976 година, които убиват Светослав, на въращане от плячкосаната българия и дълбаят черепа му чаша пиейки от неговата  "слава". За подобин практики разказва Жофроа Вилардуен сред куманите в калояновата конница макар да са твъред недостоверни. като цяло пиенето на славата от черепа е обред характерен за номадските народи  - печенези, кумани, прабългари. Ако се задълбочим ще открием подобин практики и сред хуните.
Т.Е. Крум не е извършил нещо, което да е срамно от гледната точка на езичник - пиене от череп. Акта, който извършава обаче Василий Българоубиец е изключително срамен за един Християнин. Смятам, че би трябвало да им МАЛКА разлика.
 Самите ромеи имат доста варварски практики. Най-често за да бъде детрониран император трябав да бъде обезобразен.Най-често това става чрез ослепявене  Ирайкли погубил фока, като му отрязал дясната ръка, на Юстиниа втори му отрязали носа когато го детронирали и затова станал известен като ИСтиан Ринотмет (Носоотрязания), Ирина ослепила собствения си син, кодекса а в Кодекса на Първия стиниян е включено и членовредителството и съответинет наказания Лъв 3 и константин Копроним ослепяват хиляди монаси, по време на иконоборските вълнения.. От Византия ослепяването минава в България като начин на детронация - прилагано е два четири пъти - Борис-Михаил го прилага на Владимир-Расате, а Иван II Асен - на Борил, иван Вадислав оспелява големия син на син Гаврил радомир, Алусиян ослепява петър Делян ичетирите пъти ослепяващите са провизантийсик настроени царе, за разликса от ослепените  и пренасят съответните обичаи на българска почва
Сред тях е и скопяването Не един и двама царе са били скопени във Византия когато идав Михаил Рангаве (Пиницата) той скопява синовете, на предишня цар - Ставракий за да не бъдат заплаха за престола -Игнатий дори става патриарх и оказва важно влияние върху българската история. Скопен е и един български цар - Роман. Цимиский го скопява докато е в негов плен.
латините също имат своите варварски практики - те се характеризират най-вече в съденето. Юстинияновият кодекс е заменен през 12 век от Божият съд. Михайл палеолог на когото рицари предложили да пъхне ръката си в огъня и да докаже, че обвиненията в държаван измяна са лъжливи възкликнал "как! вие искате да се превъран в една статуя на Херкулес. това би било възможно само ако ръката ми бе от мрамор. това е варвараство"
както виждате българите пренясат голяма част от вараврските си практики от съдедни на тях народи - печенези, кумани, латини, та дори и ромеи. ЕДва ли могат да бъдат обвинявани за своя "варавризъм" бившите езичници, които се стараят днес да компенсират с усърдие в християнство. В същото време Византия има от какво да се срамува.



Гласувай:
3


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: georgealall
Категория: Забавление
Прочетен: 288824
Постинги: 144
Коментари: 74
Гласове: 118
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930