Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.01.2013 00:53 - Някои сравнения между титлите деспот и севатократор и западните им съответствя
Автор: georgealall Категория: История   
Прочетен: 1580 Коментари: 1 Гласове:
0



   След едно обяваве, че намирам прилики между херцозите на за запада и деспотите на изтока респективно графовете и севастократоторите бях помолен да защитя тезите си. Смятам да направя именно това.
      Видно е, от ктиторския надпис на деспот константин и жена му, че те носят царски корони на главите си и са облечени в червено - прерогатив само на владетелите. Червени са дрехите и надеспот деян и жена му доя. Червени са дрехите и на деспот Йоан Оивер. Челвеното е цвят които дълго време е било забранено да се изнася от Византия, тъй  по  владетелски цвят. То се свързва с божественото начало. Сред даровете, които получават Тервел и Симеон са множество червени платове -  - скараманигнии- опитат да бъдат умилостивени или купени  българските владетели. всички тезо деспото са блиизки роднини на владетеля по първа съребрена или сватовка линия. Някои деспоти „като Константин деян са зетьове респективно шуреи на царя. Друг път те са братовчеди - както АЛексий Слав на Борил. Деспот ЕЛтимир е чичо на Теодор Светослав. В повечето запади„ни дръжави най-близките роднини - чичовци, племенници, братовчедки, племенници - ствата херцози и херзогини. Първият син на херцог става маркиз във франция. р. Престолонаследникът на АНгглия и Принц на Уелс е и Херцог задъжително. В днешно време Сара фегюсън е херцогиня на Йорк, Кейт Мидълтън е херцогиня на Кембридж. Не може една прнцеса или принц или член на кралския двор на не е херцог/иня. В по стари временасъщо е било така Джорд Хановер, който е бил принц-електор, е бил също Херцог на Брусуиг-Бюнсбугг. В герамния и АВстро-УНгария престолонадлесникът също е бил Ерцхерцорг  -няма да напмомяма как избухва първата световна война.Някои големи херцогства се отцепват - като монако. В други избухват бунтове. Орлеанският херцог например води продължителан война за короната. Също и херцог Дьо Гиз, който води тежка тражданска война с АНри дьо Навар.Има серизно параралели между титлите Деспот и Херцог.. И едната и другата се унаследяват, в следствие на което мощни феодали се отцепват и създават свои собствени държави.
Севастократорите също са висша титла но с течение на времето нейното значение намалява. ОТива на трето място, а е била а второ. Освено това дрехите на севастократора не са с червено - на ктиторския надпис севастократор Калоян в жълто. Прави впречатление, че той не носи корона за разлика от деспот Константин, нито шапка ти "мономах" -за разлика от Йоан Оливер. Вместно това разполага с диадема, което подчертава неговото по-минимално значени, тъй като диадемата е отворена отгоре т.е. не е от царски тип. Тя както и жълтите дрехи подчертават по-ниския статус на севастократора, който не е наследствен за разлика от деспота. Въпреки това някои могъщи севастократори съумяват да се се отцепят, което показав че са били достатъчон влиятелно. Ето защо това дава основание тази титла да бъде сравнена с графската.
Съзнавам,че в краткото ми експозе има пропуски и слабости.
Нямах време да търси по подробни примери и анализи, за което се извинявам.
надявам се да съм бил любопитен.




Гласувай:
0


Вълнообразно


1. anonymousbulgaricus - Любопитен си, но аналогията по в...
01.02.2013 16:17
Любопитен си, но аналогията по външни белези, която правиш не би издържала на проверка на фактологията. Съвет, не ползвай днешни, съвременни модели, за да обясниш миналото. Днешните херцози имат толкова общо с някогашните, колкото днешните български архонти имат общо с архонта Омуртаг!

Има външни белези, които могат да ти позволят на много широко и популярно ниво да направиш такава аналогия, ако обясняваш на някой французин примерно какво е "деспот" в средновековния смисъл на понятието и като титла от ВБЦ и късното ИРИ. Но разликите са много повече, като започнеш от генезиса и характера на едното и другото, минеш през правата и статута на едните и другите, та стигнеш до съшностните различия между западния феодализъм и това, което имаме тук на Балканите и на изток, въпреки, че има някои сходни или приличащи си процеси и явления, както и влияния, то еднаквост няма, още по-малко между тези титли и статута на носителите им, както и на подвластните им територии. По-вярната аналогия по отношение на деспот, от западната титулна система е принц, всъшност, докато херцозите са нещо различно, те в началото много повече приличат на славянските князе под българска власт или късните воеводи под български сувернитет, отколкото на деспотите.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: georgealall
Категория: Забавление
Прочетен: 289435
Постинги: 144
Коментари: 74
Гласове: 118
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930