Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.05.2012 12:13 - За чалга културата... (от георги александров)
Автор: georgealall Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2497 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 21.05.2012 13:26


        Напоследък в България е модерно да се говори за чалгата (умишлено не изпозвам думата поп-фолк като ще стане ясно по-нататък). това е един от най-спорните жанрове. Защитниците му твърдят че има мноог видове чалга - От Слави Трифонов до Азис има разлика. противниците му ще кажат, че като цяло чалгата се характеризира с безсъдържателин  и нецензурни  текстове и разсъблечени гърли. Истината е по средата.
        В действителност доста точен коментар на чалгата като явление направи преди няколок години в една статия тогавашният декан на Софияския университет - днес ректор, проф. Ив.ИЛчев. Доближавайки се до същността на неговата мисъл (макар да не мога да си придам дати иизящна словесност) ще се опитам да изсня в какво се изразява чалгата:
      Чалгата всъщност е явление засягащо не само музиката. Чалгата обхваща цялата (ни) култура. Тя предпорлага профанизиране, опростачване на нещата. Верди е сложен за масовота публика - слушайте Графа или още по добре - Асиз. Рембранд ви е скъп - купете Светлин Русев. Ама и той ви е скъп? Добер купете някой изгряващ български художник и го нарчете изкуство. Не сте ходили в Лувъра -  няма проблем Вежди Рашидов ще го пренесе в София. не сте виждали Ла Манша, а ви е скъпо до Англия - няма проблем Бойко Борисов ще го прокопае под Русе. Историци като Георги Марков са ви слонжи - четете Божидар Димитров. ама той казал че (примено) в сръбско блъгарската война са взели участие 18 000 души офицери от които 6 000 души от Македония, пък то цялата ни войка по това време няма и 5 000 души офицери? На кого му пука че фактите са неверни, нали се чете? ИСтината остава на заден план.
          Ето затова говоря Чалгализирането не е даден елемент - то е непрестанното опостачване на народа ни, донякъде и поради липсата на пари, дянъкед и поради липсата на ценности.  българинът  винаги избира "по евтиното"  за да не се мине. Бай Ганювсикят образ и днесдоминира над Алековият "Ааааа - много интересни круши. Отъкъде ги намирате вие тия круши? пита Бай ганя като чака да го почерим - Купуваме ги." Културата не се подарява и не чакаш да те почерпят с култура - трябав да отпуснеш сърцето и душата си за нея и да не жалиш парите. Ако броим колко буци сирене може да се купят с една книга няма смисъл да четем детски приказки на децата.
     Не врявам Володя Стоянов или Николина Чакърдокава който пеят фолк песни да печелни и на половината на Ивана (поп-фолк) но чалгата е по-лесно смилаема е повоче се котира. Това обаче не значи и че е по-стйностна.
   От друга страна на българинът му е трудан да се съизмерва с миналите величия затова се съизмерав със съвременните. Нямаме Стаболов - ИМа Костов. Няма Левски - има Бойко Борисов.  Нямаме Ал.Цанков - имаме Сидеров. Нямаме цар Борис III -имаме Mъравонв с неговиет дав мандата. (летвата пада). Летвата пада и в поезията ипри писателите  след Радой Ралин - Димитър Стоянов.  Втората причина за опростачването е липсата на ценности и морал. Българина го е страх да се мери с големите и се мери с малките, защото е по-лесно.
   Тук ще припомня едно изказване на  Гарелов (но не като водещ на Панорама)  който заяви, че като че като отишъл  в Англия и се заговорил с известен тамошен журналист го питал гое най-тиражният вестник той му отговорил , че най-тиражният вестник е сън, но най ВЛИЯТЕЛНИЯТ е съвсем друг (примерно - Гардиън). защото първият се четял от 500 000 души, а вторият само от 50 000 - но те били елита на нацията - банкери, прокурори, политици ит.н.
           та и аз за чалгата - това е масовата - култура днес в България и всеки има право да я харесва или не, но това съвсем не значи, че е ЕЛИТАРНА култура (по-скоро обратното) и ако в момента елита ни - Б.Борисов и компания харесват чалгата това говори мноог лошо за нашия елит.







Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: georgealall
Категория: Забавление
Прочетен: 288698
Постинги: 144
Коментари: 74
Гласове: 118
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930