Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.01.2013 15:45 - Германския народ
Автор: georgealall Категория: История   
Прочетен: 2206 Коментари: 5 Гласове:
3

Последна промяна: 23.01.2013 15:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
        Дълго време отлагах да пиша тази тема. Но германците не са народ като народ. те са особено народ - швбаската дисциплина е прочута. Наскоро (всъщност днес) разбрах че ще се наложи да пиша тема и за евреите. Подготвям (отдавна) тема и за кубинците. Реших, че най-добре да почан с германците.
    Какво имат германците което ги отличава от другите? дисциплината. германците губят две световни войни. Взимат най-сериозон участие и в двете. ИЗплащат най-тежки репарации. И първи се възстановяват за петнадесет-двадесет години. Германия през 1919-1924 е съспина, на ръба на разруха, има хиперинфлация каковот дори по Виденово време ни бихем могли да си представим. марката надхвърял милиарид и отива към трилиони. тъкмо 1925-1927 нещата се успокоявт със Златната марака - идва кризата на 30-те години. германия е в шок. 1937 година - никоя държава  вЕвропа няма индустрията  и военната иноконимика на германия. 1939 - германия е готова за войната - АНглия, Франция, САЩ - не. ИЗминали са точон 20 години от 1919 година.
1945 - една разсипана германия. 15 години по-късно - Съветския съюз - победител - разписапан и рухващ икономически. ФРГ - победен - най-жизнената икономика на запад.. Причината - самодисциплината.
В края на войната в селото на баба ми (Тишаново, Кюстендилско, - около Бобошево) идват отряд немци. питат къде да отидат по нужда и селяниет със знаци им обяссняват - в храстите. Удивените немци се шокират и за 4 часа сглобяват дървен кенеф. дали са го позвали - не се знае . И днес тоалетната си седи.
В етнографския институт на БАН -парапета на стълбищата е правен през 1878 година от компанията месершмит, която по-късно се специлизира да стори самолети. този парапет не е реконстуриран нищо веднъж - той е като нов. немско качество.
Наскоро четох за мост построен от немци през 1944. през 2011 селото получило от незнайна немска провинция писмо "гаранцията на моста изтече. ние сме длъжни да ви предупредим". в село - в което никой не знае нито как се казва мосат, ниот кой ког е строил - но немците помнят за този мост, и знаят че имат отговорност за него.
Мост строен още по-времето на Хитлер и то - в чужда държава! а съвсем спокойно можеха да го. з.....бат
щефан Ефенберг размаха среден пръст към английската публика и берти фогтс го махан от националния. Ефенберг става шампион на ШЛ с Борусия и байерн М. неедкноратон печелеши титли и купи но никой треньор след Фогтс не го върна в националния.
Сточиков псуваше, ругаше, биеше съдиите и обяви пред Бонев че е "господин никой" но последният го върна.
Подобна е съдбата и на цяла плеяда български "герои" които няма да избровяма.
Немецът си е немец. той притежава редица недостатъци и не е съвършен, но има два огломин плюса - работлив е и е дисциплиниран. Когато се сдобием с тия негови качества или по право - когато си възвърнем изгубените качества - тогава ще стигнем немците и като стандарт.
Днес Германия е на второ място като стандарт в ЕВропа и е водеща сила. но за да постиген това Германия трябваше да се превърне във водещ производител в региона. А българия- какво произвеждаме ние? домати? не? сирене? не? ток - сега ще закрием АЕц козлодуй? истината е, че всичко е вносно поради недалновидностат на политиците ни и безгрижието на обществото ни.
пътят е яснен - преминава през създаването на едно ново общество, което да покаже на политиците че не могат да го манипулират, минава през съдаването на нова конституция, избирането на нови политици, мислещи за народа и за финал - едно по-добро управление.
Всичок зависи от нас



Гласувай:
3


Вълнообразно


1. germantiger - ...
23.01.2013 19:20
Първо - благодаря за постинга в който има споменати според теб добродетели, но не и пороци или критика!

Второ - преди повече от век и "назад" в историята, германският народ е бил емоционалност създала най-великата музика, изключителна мисъл сътворила фундаментална философия и саги и народни приказки несравними като обем и богатство повече от всеки друг народ.

Германски народни приказки събрани от бр. Гримм-стотици, най-известните в света-немски:
Червената шапчица/Спящата красавица/Пепеляшка/Снежанка/Палечко/Котаракът в чизми/Бременските музиканти/Вълкът и седемте козлета/Жабока-цар (всъщност принц)

В ЛИТЕРАТУРАТА РОМАНТИЗМА ЗАПОЧВА ПЪРВО В ГЕРМАНИЯ ЗА ДА СТИГНЕ СВОЯ АПОГЕЙ В АНГЛИЯ И ДО ДАЛЕЧНА ЯПОНИЯ КАТО РАЗПРОСТРАНЕНИЕ!

Трето - тази германска душевност беше почти ликвидирана - умишлено, последователно и успешно заедно с убиването на германците демографски, културно и нравствено след ВСВ!

Иначе казано - днес има ментегерманци - почти всички след ВСВ са такива... за жалост!

...

Линквам постинга ти в групата ми към вибокс7!

P.S.
Еффенберг показа пръст на освиркваща го германска публика на световното 1994г., същия пич Еффенберг като капитан на Байерн след победа в ШЛ 2001 се иакза крайно и ИСТИННО за мързеливите емигранти и безработни в тогаваша "германия" и за това беше натирен. Този човек беше велик характер и германец - такива днес почти не останаха - нито в спорта, нито в живота - днес са послушковци.

http://www.vbox7.com/play:322e0b25

http://www.vbox7.com/play:547c35cd

И в края на постинга Кинг Каан и Еффе

http://germantiger.blog.bg/tq-i-toi/2012/09/29/severni-jeni-seksi-bogini-i-modeli-myje-3.1004389
цитирай
2. balgarski7vinarki - Те знаят и 2 и 200 и 200 по две
23.01.2013 20:35
Познали са и мизерия, и охолство, и диктатура и демокрация и винаги са намирали правилния път.
Освен това са и отлични организатори на семеен живот и дом,с ясни правила и традиция,и кажат ли "Kinder..."/децата/това означава Закона на живота.
Жалко,че след 1990 не се хванахме с тях,по щяхме да сме добре,защото те по принцип обичат и предизвикателствата и справянето с тях с добри резултати.
А то какво стана - я си спомнете случая с Киров и с други немски фирми,открили представителства у нас след 90-та- колко ограбени и офиси и хора.Абе простотията ги дистанцира, пък и юруша към мародерския модел на общество и лесния грабеж, дошли от съвсем чужда и на Европа система.
И сега - как се връща доверие, как се градят връзки ...
Простотията и лакомията ни съсипаха,жалко за пропуснатите шансове.
цитирай
3. apostapostoloff - Немският народ е народ от разбойници и убийци!
24.01.2013 04:51
Попитайте евреите, руснаците и поляците- те ще ви обяснят всичко.
цитирай
4. georgealall - безспорно е
24.01.2013 09:59
... всичко което германския тигър е написал за културата на германците - всъщност ако трябав да говорим за култура освен братя Грим, трябав да прибавим Бетовен (чете се с едно удължено о - Бетоовен, но се пише Бетховен - х не се произнася), Бах, Шилер, Гьоте (Фауст) и мн. др. В приказките - Вилхем Хауф - дал ни Малкият мук и Студеното сърце.
Именно братя грим и майнхард подпомагт романтизам в България - давайки идеи на Раковски и В.АПрилов през 30-те години на 19 век.
не съм писал за немската култура не защото не я уважавам, а защото според мен тя е последствие от този велик немски дух, а не нещо отделон от него. ИМенон този немски дух е карал събирачи като Братя Грим и Вилхем хауф да обикалят странат из търсене на приказки или Бетовен да протължава да твори дори тогава когато прогресивно оглушава. Просто всичко съм отдал на това желание да се бориш с Създателя.
Някога - преди ВСВ ( 1939-1945) и у българина е имало този борчески дух (смятам да напиша едан тема и за това) но днес е смазан - убит. И жалко. Хубаво би било да си го върнем. Това ще се усети само за две -тир години. Държавата е такава каквото е и обществото.
ефенберг бе определено лидер, (днес в германския национален отбор няма такъв) но като човек често си позволяваше груби личностни нападки.
няма да отричам че Германия се измени твърде много демографски и че и се вменява чувство за виня от а до я - темата заслужава продължение. Но факт е, че Германия е водеща сила в ЕС и ЕЗ и това не е случайно.
на апостолов - даже не смятам да те коментирам. за евреите ще има отделна, тема за отношението си руснаците съм писал и ще пиша пак - и то не е е добро.
цитирай
5. germantiger - БЛГ georgealall за рекоментара
24.01.2013 12:48
3. apostapostoloff - Немският народ е народ от разбойници и убийци!
04:51
Попитайте евреите, руснаците и поляците- те ще ви обяснят всичко.

...

Ще трябва да попитате бол народи страдали от евреите векове наред!

Налага се да попитате още 135 народности в Руската империя под руски ботуш векове наред?!

Въобще ще има да се питаме доста - за всички убийци - и ордни и безродни и най-вече чужбински...

...

Като "дойде" реч за народни приказки има няколко сборника ("тухли") неиздавани на бгезик за жалост

От Йоанн Карл Аугуст Музеус - Германски народни приказки

От Лудвих Бехщайн - Германски саги/предания

германски народни книги от 16-и век

... и "трилогията" на Ахим фон Арним и Клеменс Брентано - момчешкия чуден рог
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: georgealall
Категория: Забавление
Прочетен: 287116
Постинги: 144
Коментари: 74
Гласове: 118
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031