Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.01.2013 10:43 - Ние българите
Автор: georgealall Категория: История   
Прочетен: 1390 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 24.01.2013 10:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 напоследък моето семейство често се занимава с издаване и преиздаване на малко известни трудове на именити българи - възрожденци - Любомир Милетич, Кузман Шапкарев, Иван Дуйчев, Атанас Ярянов... Само до Ив. Шишманов не сме опрели още.
Това което ми прави впечатление е, че че всички тези великси възрожденци знаят кой по пет, кой по шест, а някой и по седем-осем езика. Сред тях има мъртви езици - персийски и страгръцки например. Също - латински. турският, гръцкия, руския и френския са били задължителни. И това не е мама и тате да те издържат докато отидеш в университет - Ив. шишманов е добър пример - получава стипендия за една година (за отличен успех - той и още трима - едният е Балабанов) отива в хайдлеберг без да знае бъкел немски и трябав да го учи и да работи за да се издържа. Защитава там , връща се тук и прилага знанията си от Европа. Подобна е съдбата и на повечето възрожденци - Раковски, Славейков - самообучаващи се хора дали безценни знания на родината.
 Днес в днешната ситуация българиге нито знаят толкова езици (един английски, и ако знаеш немски за втои език - пак добре. Аз не познава човек да знае 5 езика, камо ли 7 освен ако не е учил в езикова гимназия - пък мартви езици никой не говори днес, освен ако не преподава история).
    Второ - в мноог по-малак степен сме пригодени да  извлечем най-доброто на което сме способни, да покажем вълна от работоспобност и най-важното - да дадем в ползу обществото всичко което сме научили без да мислим за себе си (навремето така е било) Нито Раковски, Нито Шишманов, нито Славейков за мислили за себе си - въпреки, че голяма част от тези хора са били хора безграмотни, полуграмотни, самоуки, и т.н. те са се хвърляли с жари да научат нещо и да го предадат на родината си. някои са давали живота си за нея - един Левски например или един Ботев.
редно е да се запитаме - какво ние разделя от тези хора?
Някой ще каже - днес сме в тежко положение - нима в Османската империя не са били в тежко положение?
нямали са дори килийни училища, а днес имаме 52 универститета.
нямали са българска църква - ние имаме.
Не е било по добре тогава. Но са се справили.
Именон заради българския дух.
Българите тогаав са се възползвали от малкото предимства на османскато система.
а именно - тя е давала възможност да се пътува навсякъде до където се простира османската империя (прастичесик целите Балкани, някои африкански страни,) давала е контакти с Русия и Франция - по-малко с Англия и Германия.човек е трябвало да знае езици, за да върти търговия. турският и гръцкият са били задължителни. руският и френският - препоръчителни. При това положение не е чудно че дедите ни са имали богата висока култура, възможност да пътуват из Европа, научили са нови неща  и са изпитали желание да се върнат и да ги споделят.
Какво се е случило обаче - след Втрота световна война (1939-1945) цялата интилигенция е избита. По върховете са назначени овчари, (нищо против овчарите - но са били безграмотин хора - до 3/4 отеделение най-много са учили). СССР е затворена система - тя не контактува с Запада аз разлика от ОСманската империя. Никъде не можеш да излизаш. намалява нуждата от езици - с един руски ще се оправиш.Няма откъде да видиш нови неща.
Създават се кариеристи - системат ги предразполага. Цели духовни институци са подчинени - Църква, БКД/БАн, университети - на Властта.
Днес ние се питаме защо държават ни е болно. Болно е защото и обществото ни е болно. това обещство загуби своята духовност през 1945-1990 и я замени псевдодуховност. но по лошото е че когато маската на псевдуховността падни и се видя грозното байганьовско лице на българина, ние не направихем опит за 24 години да си върнем духовността. Затова избирахем мутар след мутра във властта, бандит след бандит. Затова днес завета на АПостола за чиста и свята република не е спазен.
Наджежда мъждука днес - че това поколение което отиде в ЕС ще се изучи, и ще придобие нов характер,. то ще види как стават нещата на запад, как-не. Но и тук има мног въпросително. ще се върнат ли тези хора? ще ни пуснат ли ЕС? ще се даде ли въможност в България на бизнеса да същестував? ще може ли в политиката да пробият честни и независими хора? ще може ли да се промени Конституцията? твърде много въпроси които засега остават без отговор.
Ясни са две неща - обществото трябва да се промени.
И второ Най-вероятно това ще стане като измре  още едно поколение.
господ рекъл н Мойсей - дорде не умре и последният който помни робството в египет няма да ви дам Ханаанската земя. Също важи и з българите. Ние днес не сме свободни. Вижте колко мноог хора казват "по добре живеехем пир живков". докато има хора които помнят (в това число и аз) онова време - няма да се оправям. След 20-25 години пак ще си говорим.  толоква е продължителността на едно поколение.
Амин. Вярвам че трето поколение ще бъде по-разумно. Ако ли не - няма да дочакам четвъртото.
(И Бог да е с нас)



Гласувай:
4


Вълнообразно


1. germantiger - ...
24.01.2013 13:28
Уважавам твоето мнение, но не го споделям (в случая до край или напълно)!

Днес има изключителни бгучени участници в различни международни проекти, примерно в ЦЕРН и не само там, а вероятно по всички континенти. Тези уникални личности вероятно са "онези" споменати от теб преди повече от век.

А нивото при младите и въобще в нацията (в тази й част, която желае да се развива и е принудена да го прави поради изискванията на днешния ден) се развива и знае езици! Младите българи почти всички се оправят нелошо с поне 2-3 езика или на мен така ми се струва?!

...

Драсни един постинг (разбира се, ако желаеш) с положително за българина, с негови добродетели оцелели и днес или поне в някои от българите!

И ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА СЕМЕЙСТВОТО ТИ И НЕГОВАТА ИЗДАТЕЛСКА ДЕЙНОСТ - ТОВА Е ВПЕЧАТЛЯВАЩО ДЕЛО!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: georgealall
Категория: Забавление
Прочетен: 288790
Постинги: 144
Коментари: 74
Гласове: 118
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930