Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.01.2013 15:06 - За третото българско поколение
Автор: georgealall Категория: История   
Прочетен: 757 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 24.01.2013 15:26


   По паметливите помнят че вече писах една подобна статия са семейството преди около две седмица, но тъй като бях помолем да напиша нещо за положителните качества на последното трето поколение родено след промяната ще се опитам да драсан няколко реда (извличайко най-същественото)

  Започвам поред с положителните последствия -  днес всички деца на 5-6 години учат английски като побъркани я в Алианц, я в Британика, а в четвърти-пети клас записват и немски. я в някоя друга програма - ние в 4 клас  (10-11 години) не знаехме западни езици, а учихме руския,. А от западните езици учехем един немски - и той идваше доста късно (6-7 клас)
Всяко три-годишно дете днес може да се оправи с дистаницонон, всяко четригодино със ДВД и мишка, всяко седемгодиншо говори по Скайп. Когато аз бяха на 14 -години  се сдобих за 300 долара с  един стар  компютър "386" и това бе революция (тогава нямаше пентиуми). целият клас (25 момчета) се изспиваше при мен да играе Супер марио и първит "принц на персия". А  най-добрите ми приятели игтраех  "Цивилизацията"  - и после се записваха. След година купихме за 400 долара "486" (по -точно ъпгрейдвахме стария), а след една година имаше  масово  Пентиуми и ние скоро купихем П1.
никога няма да забравя как Компютъра (наричан от мен галено Компи) забиваше през десет минути и ме изхвърляше от ИНнернет. имахме 30 часа, но реално никога не изгтоваряхме повече от 15-20 - я съседката ще забрави да си затвори теелфона (тогава имаше дуплекс, а И-та бе вързан с телефона - сегашната младеж не знае какво е дуплекс) и по два-три часа нямахме телефон, като не сложи слушалката като хората - я просто интернет ще се скапе и ще те изхвърли и половин час не можеш да се набереш.
(С цивровизацията се родих).
Факт е, че днешната младеж разбира много повече от техника от моето поколение, а логично - и от английски също. АНглийският покрай компютрите стана модерен. Немският се утвърди като втори език. Руският който някога бе единстевен чужд език отстъпи лидерската си позиция и днес е на трето място - но мноог хора мислят че и с два езика ще се оправят, ако ги владеят добре. Но все пак - ето положителните черти  на новото поколение- по добар компьютърна грамотност, умеене за работа с различин "рисувателни" програми,, добор владеене на английски (в повечето случаи) засилено изучаване на немски, пътуване из чужбина.
какви са обаче  и негативните последствия? - навремето много повече играехме  на "Стражари и апаши", на "Кралю порталю", "Кралю честити колко ти е часът", и други такива игри. сега такива игри няма. Да сте видели деца по улиците? Няма и няма да видите. децата са ограбени в своето детство
  донякъде - защото няма вече градинки, но също така, защото всички са пред компютрите. разбира се има го и фактът ченикоя баба не смее да си остави  вече децата на двора сами и да гледа през прозореца - има педофили , пресичащи коли и други опасности - опасности които се появиха изведнъж в последните дев десетилетия.
Компютрите дават - компютрите взимат. Тъй като децата са непрестанно пред компютрите (странно е да мисля за себе си като "недете" и в същото време - не като за възрастен) те отрано свикват с техниката, но и отрано слагат очила. Отрано научават новостите, но и отрано загубавт желание да четат хартиена книга, а и социализацията им малок или много намалява - тя вече е по Skype, ICQ и други такива. Има триизмерни телевизори с прекрасна картина. но добри ли са те за здравето н вашето дете. От друга страна Компютърът е най-добрата бавачка - а телевизорът е втората ви бавачка! И чудно ли е тогава че толкова деца страдат от мигрена.
Децата имат нужда неот компютри а от други деца. най-добрият вариант за него е да си има братчесестриче или братовчед/ка на същата възраст - тогава по цял ден ще излизат да играят. Съседско дете с което учат заедно (и се разбират) също е добра алетрнатинва. Най-накрая ак нищо друго не става излизайте колкото се може повеече време с детето навън. Всичок това е по-добро отколокото да кисен пред телевизора. Не знаете какво дават по него и как то го възприема.

в заключение отидох много надълбоко ще се опитам да обобощя. Безспорно положителните черти на последното поколение (родените селд 1989) българи са че те са добер образовани в езиково отоношение с добар компютърна грамотности и имат шанса даотидат в чужбина. Лошото е, че това е - по моите лични впечтления -  едно много бездуховно поколение (показателно е - българинът чете все по-малко и това личи от всякакв икласации),  поколение на американизацията и глобализацията и логично-  в него се появиха много кариерирсти и подмазвачи .. надявам се това да е временно явление, надявам се положителните черти да вземат връх над отрицателните ( Надявам се  все повече българи да предпочетата да раждат в България а не чужбина. Надявам се, но не вярвам. , че ще стане така  Толкова по този въпрос. Нека запазим в душата си късчето надежда че ни предсоята по-добир дни.



Гласувай:
4


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: georgealall
Категория: Забавление
Прочетен: 288819
Постинги: 144
Коментари: 74
Гласове: 118
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930