Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.01.2013 10:36 - титулатура и инсингнии на византийскиия двор...и пренасянето му в България
Автор: georgealall Категория: История   
Прочетен: 4502 Коментари: 12 Гласове:
0

Последна промяна: 29.01.2013 10:36


  Реших днес  да ви занимая с темата която ми се падан на изпита по история на Византия (едната от двете теми) при гл.ас.В.А.

титулатура и инсигнии във Византия......ще разширя обхвата и ще напраяв съпоставки с България

Безспорно най-важното титла във византия е император (август). С течение на времето тя се гърцизира и става Василевс.( Втората по важнос титла е Цезар или Кесар. Официалон знаем, че с такава титла е удостен Тервел. Има съмнения че такава титла е дадена и на Симеон, но той не я е приел. Други предположения са че симеон станал духовен син на патрираха, че бил извършен лъже-обред (малко вероятно - Симеон е образован) или че Симеон е признат за цар на българите, но не и на гърците, както напоследък стан модерно да се твърди.
титлата кесар е втората най-важна да 11 век, когато не знам си кой император съчетал титлите севаст и автократор (самодържец). И създал нова титла - севастократор - за шурея си. севастократора изместил кесаря. Във втората българска държава има много севастократори, но те нямат тази значимост, която е имал във визанитя
Титлата цар също има много общо с Кесаря.симеон се обявил за Цар. ИЗвеждайки титлата си от цезар (Цезар - Цесьяр-Цар), навявайки идея че това е равно на василевс, но всъщност това не е вярно. Цезар е рано на Кесар (Cesar) така че Царската титла на Симеон не е нищо друго освен една Кесарска титла.не признвавайки цезарската му титла е очевидно, че във византия не за го признали за кесар и че едниственият такъв остава Тервел, което се потвърждава и от описанието на обреда.
Постепенно обаче Царската титла засилва своито прерогативи през втората българска държава никой не се зове само цар, а цар на българи или цар на българи и гърци или на цар на българи и сърби. Ако контролишар повече от един народ титлата цар е със значението на император. Към 14 век отново по византийсик маниер се променя и начинът по който във България - и в Сърбия се променя титлата тя става от Цар(Княз) на българи и сърби(гърци)  - Цар(Кня) на земите Мизия, Добруджа, Тракия, Загоре.....колкото повееч земи опише един владетел че владее толкова по велик е той. Самите византийци възприемат този модел от Запада. той навлиза бавон след 12-13 век - С идването на кръстоносците във Визнтия.
Княжеската титла - Кънез - отнаачло е двана на владетелите на славянските племена (съотвества на жупан) но я срещаме в именника  на първиет български владетели - Кубрат, органа, гостун и много други са били князе. по -близките на византийскита аристокрация са удостоени и с титлата патиций. С княжеска титла е удостоен и борис,-михаил, но иглежда по това време нейнаат санкция е нараснала.
Факт е, че вееч през 10 -11- век българският наследник (канатаркинът) или племенника на владетеля носят титлата княз - която съответства на принц. (докато перид княз бе по-скоро областен управител, местен владетел)Очевидно нараства знчимостта  на тази титла
севастократорът - достатъчон е да споменем севастократорите Калоян  (виждали сте ктиторсикя надпис) и Стрез и това са само по-известините.
Още по-късно се появяват и деспотите, които изместната севастократорите на второ място, кесарите отивата на трето. В интерес на истината василисата на Визанитя чесот е наричаан и деспойна (господарка) В българия деспотите пак са взамиствани от Византия. Въобще цялото второ царство твъред много копира Византия -нищо чудон като се има предивид че българите са асимилирани от нея през византийското владичество. така например последната чисто прабългарсак титла - кавхан е употрбена от Георги Войтех във въстанието на константин Бодин. Самият Георги Войтех произлизал от рода на кавхана Дометиян  - Самуилов и Гаврил-Радомиров Кавхан. Оттук нанатък българи преминава към чуждоземски титли - царе, крале, деспоти, севастокрактори., севасти
който е чел знае лазилката между деспотите и севастократоторите - в България деспотите са наследствени, а севастократорите - не (във визанитя не е така). Затова деспотите се оформят във висши феодалин владетели като например херцозите и маркизите на Запад, и често отцепват собствени владения - Деспот Алексий Слав, деспот Балик, Деспот, Добротица, деспот Иванко., деспот Елтимир, Деспот Георги тертер, деспот Яков Светослав, - деспотите никнат като гъби.
Не толкова значима през второто царство , но все пак  употребявана в България се оказва титлата севаст. Тя идва под севастократора и е нещо като малък болярин. Доколкото преди - първат българсак държава има голеим боляри (боили и багаини)  и малки  боляри (багатури) сега също има класово деление - най отгоре е висшата наследствена аристокрация- деспотите -след нея следва висшта ненаследствена аристокрация - севастократорите, и накрая се точи нисшата аристокрация в България - севастите.
Разбира се трябва да се отчете че във византия има много титли които не са използвани в българия - логотет, префект, автократор и прочие, но факт е че през второто царство започав да изпозваме тяпхната администрация.
            Всъщнот това е Мегали идеята на Василий  Македонец (Българубиец)- ако не може завинаги д си възвърен Балканския полуостронв - поне да претопи и асимилира тези народности който живият на него. Хриситиянство е отпрвана точка. Гърцизирането-втора. Охридската архиепископия остава, но Василий назначава грък за патрирах.
         Друг факт е че България възприема именно Византийсикто законодателство - Крум преработва в голяма си част Еклогата на Юстиниан и Юстиниановият Кодекс - разбира се силно модифицирани. Имале е неща, като  - например относно робството във Юстиниановият кодекс - които са били безсмислени и неприложими  в Крумовиет закони, или пък относно земеделието на славяните, които Крум е трябавло да допълав към вееч писани закони. Но основата е писана от Еклогата на Юстината. Векове по късно Ст.Душан ще изпозва Крум, за своя Законник.Нищо ново под слънцето. Влиянието на Визянтия е много силон в България
       Разбира се трябав да отчетем и че България има влияние и от Запада - титлите крал (rex) на Самуил (папата го определя за такъв) Калоян и Борил и дори на Марко Кралевити  (Крали Марко), както титлата бан на Янука (типично маджарско-австрийска титла), широко използвана  в подвластинте им   сърбо-хърватско-бошняшки земи- бан Твърдко, бан Степан Котроманич и др.
факт е, че от 12 век влиянието на Запада върху Блаканите се засилва - организирани са 4 кръстоносин похода, без да броим походите на хунияди и Ягело.  повечетоот тях манват през Балканите. Двете култури - източнаат и западната влизат в пряк досег. резултатите често са негативни, но при всички случаи двете култури взамистват една с друга.  впродлъжение на над 3 века.
За да завърша - България и византия имат голям културен обмен през совята над 10 вековна обща история дадох малак част от общите неща - има и още, но е уморителон да търсяа всичик факти. Спирам дотук. Ако някой смята че може да добаив оещ нещо века се чувства свободен да го направи в коментари или на ЛС -както прецени.



Гласувай:
0


Вълнообразно


1. solinvictus - Симеон е Василевс на ромеите &...
29.01.2013 20:38
Симеон е Василевс на ромеите
" Оловен печат на владетеля Симеон откриха при разкопки в старата столица Преслав археолози от екипа на проф. Маргарита Ваклинова, с ръководител на проучванията ст. н. с. Ирина Щерева. Печатът е с диаметър 27 милиметра, с изображение от лицевата страна на Исус Христос,благославящ от трон и с кръгов надпис на гръцки около него
„На победотвореца Симеон многая лета“.
От другата страна е изобразен българският владетел в царски одежди и със символите на властта в ръцете. Около добре запазения релеф на фигурата по периферията на печата се разчита надписът
„Симеон во Христа Василевс на ромеите“

Слабичко си се подготвил ,но за нивото на БАНските олигофрени можеш да вземеш някоя слувбица на подветрено ....:)))))))
цитирай
2. georgealall - Относно Симеон има много спорове
30.01.2013 09:52
партрирахът слага не слага корона на главата му, а епитрарий придружен с благословий, а и императорът не присъства. (редно е императорът да сложи короната на главата му, за да го обяви за цар).
Не е ясно за какъв са го признали. Има версии че това е било лъже -обред целяща да го заблуди (малко вероятно -Симеон е образован - учил е в магнаурската школа), че патриархът приема Симеон за духовен син (обредът съществено се различава от този на Борис-михаил ), че Симеон е признат за кесар (многобройни твърдения най - вече Златарски ), че е признат за василиопатар (за съжаление не сме наясно какво представлява тази титла - има съмнения че значи настойник на императора, но не е сигурно, давана е само веднъж на тъста на императора).
Самият Симеон не приема обреда, който е извършена във Византия и се САМОПРОВЪЗГАЛЯВА за ЦАР. на което Роман ЛАкапин отвръща - ти АКО ЩЕШ СЕ ПРОВЪЗГЛАСИ ЗА ИМПЕРАТОР нА ЦЕЛИЯ СВЯТ - ТУК нИКОЙ НЕ тЕ ПРИЗНАВА.
А това че надписът е на гръцки нищо не доказва - черковнославянският все още не е масово разпростран по времето на Симеон, той едва навлиза. Трите езика са гръцки, латински и еврейски. На какъв азик Симеон да си сече моненетите? И впоречм Симеон не е нито първият нито последният цар, който е сякъл монети н гръцки.
Монетата е намерена в Преслав - спокойно може да е сечена там или някъде наблизо. пък и не виждам защо ромеите да признават Симеон за василевс.
А василевс на ромеите на би могъл да бъде след като
-не заповядва на три патриаршии (архиепископии) а само на две (Преславската и Охридсаката)
-не владее ромейският народ (така и не успява да превземе нито Константинопол, нито Солун)
единствената съществена победа е АНхиало, но след нея границата не мръдва и с инч.
Силата на симеон е в културата, не във войните.
Затова се говори за ЗЛАТЕН ВЕК нА БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА (КНИЖНИНА)
(П.С. Археолозите не ми ги хвали - известен е копенгахенския надпис, -бендида с мъж до с тояга до нея - на който 12 археолози са дали 12 тълкувания - .)
цитирай
3. anonymousbulgaricus - Арнаудов още ли е асистент. . . . ццц, ...
30.01.2013 10:16
Арнаудов още ли е асистент.... ццц, поне доцент трябваше да е станал. Надявам се не ти е писал 6, ако с това си му отговорил, щото силно ще се разочаровам, беше един от най-обещаващите асистенти когато аз бях студент. Та по византийските титли и преноса им в бг:
1. Имаш първо няколко патриции, след това имаш кесар, като вероятно и наследника на Тервел е бил такъв.
2. След това имаш архонти (което е равно на рексове от западната инвеститура).
3. Симеон е първо архонт, след което е василевс - никога и никъде не се се е самонаричал "цар" и е василевс на ромеите - въобще прочети малко повече изворите от периода, а не някакви словестни заигравки и късни интерпретации по темата.
4. Българските владетели никога не са били "князе" като собствена инвеститура.
5. Последно, севастократор значима титла ли е или не - щото твърдиш и двете неща и дали Стрез и Калоян са единствените известни такива?
6. Каква "мегали идея" те гони при Василий ІІ, който хем е македонец по династия, хем арменец по произход, пък искал да "грецизира" полуострова и затова запазил закона и богослужението в завладените български земи такива каквито ги завладял... какви гърци по това време въобще? И как така в архиепископия се "назначава" патриарх???
7. Сигурен ли си, че "логотет" и прочее титли не са ползвани във ВБЦ?
8. Западното влияние по линия на инвеститурите и титлите не идва от кръстоносни походи или обмен на култури, а по съвсем друга и съвсем официална линия - то това титлите, особено владетелските не са нещо дето е на база мода...
9. Сравнението между "маркизи", "херцози" и "деспоти" е доста смело, ако може и да го обосновеш под някаква форма съшностно, а не по външна аналогия ще бъде чудесно.

Абе въобще четене му е майката, има и достатъчно литература по въпроса, има и изворов материал не малко, че и нови неща в последните години излязоха, тъй че ако те интересува тази тема - дерзай!
цитирай
4. anonymousbulgaricus - Опа, я кажи къде има изискване &q...
30.01.2013 10:41
Опа, я кажи къде има изискване "император" да присъства на коронация на "император"? Ами ако няма "император", няма ли да се коронова нов? За коронация на император е нужен действащ и признат патриарх. Един български император по точно този начин прави император своят зет, а за да може да има кой да му коронова наследниците, първо прави архиепископа му патриарх, ама не присъства. Да не говорим, че в конкретния случай Роман Лакапин е с доста спорен имперски статус.
Въобще при инвеститурата на кой император/василевс/крал/цар и т.н. християнски владетел се е случила случката "редно е императора да му постави короната на главата". Откога светски владетели поставят корони по главите - това е някаква иновация и факт от сериозно значение за историческата наука, стига да можеш да го докажеш!

Какъв е този "черковно-славянски" през - IX век и как хем не бил разпространен, хем има "златен век на българската култура и книжнина", тя тази култура и книжнина на какъв език се създава? Да имаш спомен, че "трите езика" още вероятно като Симеон е ходел прав под масата са 4 и това е осветено и от Рим и от Константинопол, пък ако ми покажеш някъде през този период в християнска държава служение на еврейски ще е много интересно!

Къде го има изискването да "заповядва" на три патриаршии - и откога светския владетел заповядва на патриаршиите? Колко "патриаршии заповядва Роман Лакапин по това време? Ами по-късните владетели на ИРИ, дето даже и Антиохия си нямат на колко патриаршии заповядват и значи ли, че не са василевси?

Като как Симеон не владее "ромейския народ" - то ромейски народ само в Константинопол и Солун ли има? Въобще какво е "ромейски народ" по това време - наясно ли си?
цитирай
5. georgealall - леле колко много глупости, чудя се откъде да започна
30.01.2013 20:56
Васил АРнаудов Вече е доцент, през въпросната 2003 беше главен асистент. писал съм съотнесал титлата му към изпита ми, ама кой да чете.
1.Патрициите съм ги изпуснал вярно, но пък тази титла постпенно губи своето значение и не може да се съпоставя с римско време. За наследника на Тервел не можем да сме сигурни - никъде няма доказтелство че титлата кесар извоювана с толкова усилия от Тервел се е унаследявала.Напротив всичко показва, че всеки българсик владетел се е борели за ново признание -ОРгана и Кубрат за Патриций, Тервел за Кесар, Борис за княз и т.н.
2. вярно е че имам архонт но това не е равно на рекс - цар - независим владетел, а на нещо като княз /жупан/. Има и такава църковна титла.
4. В "именника...." всъщност няма титла кан/хан - единствената упомента е княз - за Аспарух и петимата му предшественици. Думичката кана сюбиги се среща само в даписите на Омуртаг и Маламир.
5. НИКОГА не съм твърдял и двете неща. Севастократор през първото 10-12/13 век след тази на василевса. Постепенно преминава на трето след създаването на деспота като титла, но остава важна. Единствената съществена разлика между нея и деспота е, че не е наследствена .
е титла която е на второ място по значение след тази на василевста. има и други севастократори особено през 13 век но тези двамата са достатъчно известно за това дадох тях за пример
7. Логотет е нещо като държавен секретар, или премиер министър. Във византия има велик логотет - премиер - и разни други логетити - по хазната, по сигурността и прочие. Ние нямаме такова титли, но и да има те нямат това значение като във Византия.
За симеон ще ти отворя отделно че ми трябва повече пространство за да се аргументирам
цитирай
6. georgealall - относно Симеон
30.01.2013 21:25
няма как да стане цар без Императорът да постави корона на главата - това е протоколът.
В действителност е какво се случило спореД Продължителя На Тефоан и Лъв Граматик, които препередава разказа на Симеон Логотет - Патриарх николай излязъл пред Сиемон, а той наклонил глава. И патриархът като направил молитва вместо стема сложил на главата му собственият си епитрарий-
Според Ив Дуйчев говори се за някаква церемония но смисълът й е неясен. Дуйчев, Острогорски, Божилов, Андреев - считат че церемонията е кесарска. Златарски счита че все пак става въпрос за императорска церемония
ОТ друга страна заместването на стемата с епитрарийят който не е характерен за подобни церемонии, навежда на мисълта, че става въпрос за по-скоро духовен благослов като на по висш монах над по-нисш+ така че има версия че той е Николай мистик става негов духовен баща. Разбира се би могло да са извършени имитативни действия но това е малко вероятно
и накрая - Ромеите отказват на Симеон освен брак със зоя, също и титлата цар на българи и Ромеи. Титлата която Симеон си присвоята звучи пблизително так "Цъсар всьом българом". формулата "царь и самодържец всьом българи" за която говори златарски не е позната- Византия никага не призна царска титла на Симеон, а прави това чак при сина му Петър.
Ами то Солун, Константинопол и Одрин са трите най-важни града на империята. само Солун и Цариград са гарадоме са с над 5000 душ на Целия балкански полустров. Симеон няма контрол над тях. Няма над ЕПир. няма над мала азия. Няма над света гора. От 907, когато границата се премества на 10 км от Солун тя не мърда и на инч въпреки всичките му победи - ама громи ромеите по Анхиал - и каква е ползата?
25 000 души дезертират във византийска тракия задари войните му - чети Роман Лакапин в писмата му до Симеон.
цитирай
7. georgealall - Мегали идеята
30.01.2013 21:54
започва още при Юстиниан но добива завършен израз при Василий. Юстиниан - и първите императори след него - иска да възвърне римската империя в целостта й. ОБаче постепенно ромеите се съсредоточават върху Балканите, и накрая преценяват че трябав да борят да елинизират населението. Процесът на християнизация е първата стъпка- Василий възвръща тетриториално и административно тези земи на ромеине,опитва се да прави поземлена - класова - реформа но не му достига вреем, а следващите държавници не са от неговия калибър.
изискването за трите патриарши го има още като се създават патриршите тогаав има пет патрирашии Римска, Константинополска, Александрийска, Антиохийска и в Йерусамска. за да се създаде нов крал той трябва да бъде признат от поне от тези патрираши. В процеса в които папата и василевът започват да се борят за надмощие някъде около 5 века постепенно се променят малко по малко правилатат правила
Василий е толкова македонец, колкото аз съм арабин. Това че е неговият предтема е роден в ОБЛАСТТА македония нищо не значи защото тази област се е казвала и Панония, а също и Кутмичевица .Василий обаче не е бил етнически матедонец. Във византия по това време, всички - арменци, евреи, негри, гърци - се наричат с едно име - ромеи. Те имат съзнанието че са - неоримляни. това съзнание не ги напуска поне първите няколко века . Постепенно започва "гърцизирането" още към края на иконоборческата криза и намаляването на влиянието на арменския етнос.
П.С. Нищо не му е спорното на Роман Лакапин.Възползва се от политическия момента, жени се за сродница и става император.
П.П.С. титлата на Петър - призната от Византия -е Василевс на българите. Титлата на Симеон не е призната - цар на българите
цитирай
8. solinvictus - Приятел, "Византия" не ...
30.01.2013 23:37
Приятел ,"Византия" не съществува по това време !
Темата с титлите ти е голяма каша!
Показах ти "АДМИНИСТРАТИВЕН ПЕЧАТ" ,който е на РИ ,не е на ПБЦ.
Как бил силен в културата Симеон ?
Като български владетел и главен герой в "ЗЛАТНИЯТ ВЕК НА БЪЛГАРИЯ" как така ще пишат на грцки админ. Му печати?
Роман Лакапин казва много неща ,но това което цитираш от коя редакция е?
КОЙ Е ИМАЛ ПРАВО В РИ ДА ИЗДАВА АДМИНИСТРАТИВНИ ПЕЧАТИ?
цитирай
9. georgealall - Как да не съществува?
31.01.2013 09:54
византия е начин по които историците означават бившата римсак империя. ЕДва ли е нужна да обсянавам, че окнчателното разделяне на империите става 395 г. Тъй че през 8-9 век когато е избухнала иконоборската криза е имало Византия. Ако искаш да кажеш, че византия е нямало по времеот когато са се създали петте църкви, вероятон си по-право, но е имало Константинополски патрирарх и Източан римска империя. Както ти и казах - нещата се променят и усложняват през времето - това че три църкви трябва да те признаят е само началото. Спомни си, че когато папата признава Карл велики за император на Свещенната римсак империя Византия отказва да го признае и това е още едно разделение.
Как да не е силен в културата Симеон - учи е в универститет - Магнаурската школа - броят го за полугрък, за да подчертаят че е образован. някои считат че той е Черноризец Храбър.
Относно печата - рано е да се каже дали не е фалшив.
Със сигурност знам, от достоверен източник, че Н.овчаров купува в Търново от дилъри на иманяри за смешно пари разин антики, заравя ги в пеперикон и после ги обявява за открития от друаг епоха и друго място.
На археолози вяра да нямаш.
Предполагам занеш аз копенхагенския надпис - мъж с тояга до Бендида -12 археолози 12 тълкувания. какъкв е мъжът - герой, цар, лечител? каква е тоягата -фалос, жезъл? има ли родствена връзка между него и Бендида? Аз съм убеден, че този печат скоро ще получи и други тълкувания. Не се изхвърляй .
Ромеите отказват на Симеон всякава титла, синът му е признат за САМО василевс на българите и е сключен 30 годишен мир,след дипломация на Сиемон с папата в последните години, а тилатата която той си самопровъзгласява гласи "цъсар на българитге".Е от какъв зор, тогава ромеите да го признават по-късно за василевс?
Не си наясно.
Почети повече от покойния Бакалов по въпроса - ненадминато светило про Византия. Довечера ще ти намеря точна историография (сега съм на работа) от която да четеш.
цитирай
10. anonymousbulgaricus - Какъв император те гони! Няма такъв ...
31.01.2013 18:57
Какъв император те гони! Няма такъв протокол, никога и никъде император не коронова императори! Обикновено новият император се коронова след смърта на предишния. Освен това, я си прочети в читанките, кога се случва случката с Николай Мистик и какъв е той тогава? Какъв е Роман Лакапин тогава и кога възниква спора между Симеон и Роман Лакапин за това кой е император и кой не и кой на какво е император? Писмата на Лакапин чел си ги? Как ги започва той и как ги завършва и към кого един император се обръща така?
Симеон не се провъзгласява за цар на българите, това въобще не му е интересно, той си им е "цар" още след преврата, който спретва на брат си и идеята никога не му е била да става "цар на българите"!



цитирай
11. solinvictus - Това как историците определяли ...
31.01.2013 23:53
Това как историците определяли разни неща кво ме интересува?
Иконоборска криза не е избухвала ,това са две различни философии и не са ристянски по своята същност!
Константинополската Църква не е Апостолска и не е сред 5те Първи това са късни политически актове !
С късни по време примери да се обясняват древни събития си е манипулация!
Симеон е мизиец със скитско безумие , за никакъв грк не са го броили.
Магнаурската не е унивИрситет ,а школа и е Римска.
Като български владетел печатите му трябва да са на българския книжовен език а не на грцки.
Не е фалшив ,не е изваден от джобът на шамана темплиер,а от редовни иманярски разкопки и то на фамилията ваклинови!
Цесьри(Цезар) е римска титла и се дава на римски граждани,трябва да учите първо историята на Рим ,а не на КПСС!
Не чета доносници и куки ,вече и съветски подлоги!
Тези неща сме ги коментирали преди 5-6 години и нямате никакъв напредък ,повтаряте банално неверни неща писани от измекяри на българския род!
цитирай
12. georgealall - Значи учудвам се на лекотата с която слагаш етикети
03.02.2013 23:00
още повече, се учудвам, че модераторите не те трият. Досега ме нарече бански олигофрен, подлога, кука. АБсурдни твърдения, които не могат да бъдат потвърдени с нищо. Нито държа обиден тон спрямо тебе, нито те карам да приемаш твърденията ми, ти идваш и почва да ме обиждаш. голямата част от фактите които изнасяш са спорни.
Вземи Прочети "предизвикателства на промяната" - национална научан конференция София 10-11 ноември 2004. проф. Георги Бакалов - за една насилена интерпретация на изворите - Влахерините. - 80-88 стр.
Не, че няма и друго какво да се прочете, но във въпросната статия е побрана квинтесенцията на това което проф Георги Бакалов - най-големият византолог в българия - преподаваше. В.Арнаудов бе негов асистент и не е казвал нищо по-различно. Нещо повече, в тази статия ще намериш един от емблематичните доклади на Г.Бакалов, който той чесот повтаряш до втръсване.
Прочети го - и тогава критикувай. между другото покойният проф. Бакалов е дисидент, пречили са му да ходи на църква (той е завършил Семинария( да пости и какво ли още не. Така че не вярвам да имаш смелостта НЕГО да наречеш кука и подлога.
С което приключавам темата.
не смятам повече да отговарям на когото и да било по този въпрос - който иска да разбере нещо повече - да прочете горепосочената литература. Аман от лаици.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: georgealall
Категория: Забавление
Прочетен: 287260
Постинги: 144
Коментари: 74
Гласове: 118
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031