Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.01.2013 10:20 - Малко критика към историческа-худжствената книга "Аве Цезар"
Автор: georgealall Категория: История   
Прочетен: 1205 Коментари: 0 Гласове:
2



 Чели ли сте книгата на Любомир Манолов "аве цезар"? ако не сте я чели  - 25 лева са много - то поне в началото на 90-те години сте чели в "Дъга" разказа "Елемаг, войнът на хан Тервел" от същия автор, който в основния линии се повтаря в книгата с леки изменения. Като цяло книгата от художествена стойност е хубава -още повече, че имаме малок художествени неща за тервел. като историчесак истина обаеч доста сде разминав с действителността. Ето няколко по съществени бележки.
- Елемаг е действителна личност, но от съвсем друго време - не на тервел, а на Самуил. Именно Елемаг остава в немолст при Иван-Влаислав (той е от старата династия) и пак той превежда Иван-Владимир през засадите по пътя до столицата. Един от последните, чиято съпротива е сломена от Василий.
- Под Вардан очевидно се разбира Варда. Има няколко генерала с това име - Варда Фока, варда Склир - и нито един от тях не живее през века на Юстиниян. вероятно става дума за варда фока, който е известен генерал оявил се за император през 987 г  -билоз 2 века и половина след времето на ЮСтиниян носотрязания.
-генералът, койтго в романа  се жени за кръчмарката Теофано (и който е главен герой на действиено), очевидно е измислена личност, тъй като тя  в диствителност е съпруга на император Роман Лакапин - отново през 10 век.
- Север е представен като син на тервел, но между него и Тервел владетел е Кормесисий който управлява от 721 до 738 - твърде дълго, за да бъде пренебрегван.
има и други дразнещи неточности, но тези за най-характерните.
Всичко сочи че авторът е смесил хора и събития от 8 и 10 век, върнал е Еелемаг, варда фока и теофано в друго време, представил ги е по много романитечен начин. Това е негово право - художествена интерпретация - но тъй като художествените четива за Тервел са рядкост, а играел филм по тази тема вес още няма аз ви съвтвема докато четет да бъдете осторожни и за историческата истина и да ен се доверявает напълно.
В сравнение с Талев, който е написал една ТРилогия блестящо идържана в историцизма ( щитове каменни-пепеляшка и царският син- Погибел) и би могал достойно да се филмира , то Аве цезар макар с интерсан фабула е свъде много пропуски и слабости откъмв историцизъм.
Имайте едно наум когато (ако ) я прочетете.
И вес пак аок не сте претенциозни и ви се дават 25 лева , или можете да намерите книгата у приятел - прочетете я.


Тагове:   юстиниан,   Аве Цезар,   елемаг,


Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: georgealall
Категория: Забавление
Прочетен: 288771
Постинги: 144
Коментари: 74
Гласове: 118
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930