Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.05.2012 12:10 - Великите българи - има ли такива. Що е Велик? Що е българин? (Георги Александров)
Автор: georgealall Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1992 Коментари: 2 Гласове:
5

Последна промяна: 30.09.2012 11:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

             Преди 2 -3 години бе направено едно изследване кои са  100-те най-велики българи. Още тогава си помислих  колко манипулативно е това изследване по ред причини, но си замълчах. Случаят със Софи маринова и Евровизия, наскоро ме убеди че трябва да напиша нещо по въпроса. Кои са наистина великите българи. В старото предаване „великите българи” имаше въпрос – трябва ли човек да е умрял за да бъде обявен за велик (и да му се издигне паметник)? От близо 850 гласували близо 420 души бяха отговорил си ДА!??? Потресен бях! През 1998 или 1999 имаше идея да правим паметник на Стоичков. Когато го питаха какъв да бъде паметникът той (обиден, че са го сложили втори в класация след Гунди) обяви „ направете ми паметни на х - я” и слава богу работата се размина. Няма тук да изброявам как задните части на Азис бяха лепнати върху лика на Апостола  или как Боби Михайлов дълги години се ползавше с нестихваща популярност, а днес е сред най недолюбваните спортни хора. Но ще припомня,  че П.Стоянов като президент през 2000 година стана мъж на годината и имаше през 2001 рейтинг 70 процента а няколко месеца по-късно падна на изборите от човек който трябавше да остане трети според социолозите… В историята има едно неписано правило – човек може да бъде оценяван едва 20-30 години след смъртта му. Дори това е кратък период. Ето сега например. Доктор Г.М. Димитров – земеделски лидер, през 1947 година , американски шпионин, американците го измъкват като става напечено, но не повтарят същата процедура за Никола Петков  и комунистите го разстрелват. Можем ли обаче да говорим реално днес , че Гемето е американски шпионин и затова америкнаците са го спасили от  тиранията на Сталин – не защото Мозер е негова дъщеря и не би позволила такив коментари. За да можем да се коментира една обществена личност тя трябва да е мъртва, да няма наследници . Друг вариант е наследници те да са съглсни да се отворят досиетата за него(нея) и да е приет закон колко време от смъртта на човека трябав да измине – в САЩ например чакаха да изминат 70 години от смъртта на Кенеди за да отворят секретните досиета и дори сега анализите не са  са пълни.

        Дори  това не са всички факти. Изследванията които се правят днес са силно манипулативни. Да вземем играта  „Великите българи” в нея намери място един учител който се класирам  в между някъде между  десето и двайдесето място . Без да поставям под съмнение добродетелите му и преподавателските му качества се питам на колко класа той преподава.  Едва ли на повече от пет - шест  по двадесет деца т.е. за него са гласували пряко сили стотина човека с нека да са сто и петдесет- двеста есемеса. Но този човек бе близо до това да му се направи паметник. За давам си въпроса ако Гриша Ганчев  беше раздал на близки и приятели ваучери на стойност 1 000 000 (и милион) лева да цъкат за него и бе станал първи трябваше ли да му строим паметник до този на Левски например.

          Сами разбирате защо не приемам  факта, че всички политици на днешния ден, които се вписасаха в това проучване и излязоха Велики – Сидеров, Костов, Борисов, Първанов са наистина такива. Още повече, че видни интелектуалци на 20 век като Ив И Шишманов (който освен това е бил и министър на просвещението през 1903-1907) и М.Арнаудов ги нямаше в тази класация.  Не е възможно Бенковски да бъде зад Сидеров по величие.Как не се сети един да посочи Ляпчев за велик, а посочиха фашиста Сидеров – при положение, че есемесите определят нещата  мислят разбирате колко е манипулативно това. Баба ми не би могла да гласува за Ляпчев нито по джиесем нито, по компютър, а предполага и вашите баби, т.е. цяло едно поколение бива изолирано от  вота и това не е представителна извадка н обществото защото става САМО по електронен път а по-старото поколение не знае да си служи с електроника. Т.е. това е представителна извадак Само за грамотни  хора откъм информационни технологии от 14 години нагоре докъм 40-50 години. Пенсионерите и циганите просто не влизат тук.

                  Страшно и осъдително е че половината от подрастващото ни общество , не знае що е то да си велик човек. Отчасти разбирам, макар да не приемам за задоволително обяснението не разбира степените на величие и смесва добродетелността на  учителя Х с Величието на Левски, или Ботев който се жертват за родината. Но мисълта че един живо човек, като Азис или Стоичков могат да бъдат оценявани за велики е скандална - те могат днес да ни се струва велики днес и   след пет седмици да направи нещо шокиращо и непростимо.

           Но Ако това е страшно то престъпление е  фактът, че много хора не са наясно що е то „българин”. В класацията за най-велик българин бяха попаднали Кирил и Методий (откровени гърци с гръцко самосъзнание), Ахмед  Доган (български турчин), Джон Атанасов ( живее три години тук като малък пренася се в САЩ и после идва за няколко дена, говори американски , осиновителите му са американци , средата – американска , дъщеря му познава България само на картинка, какъв българин е той). На всички тези хора им липсва или самосъзнанието че са българи (не ми вадете тезата са славянката –майка на Кирил и Методий – баща им е вторият човек след префекта на Солун, учителят им е византийски патриарх, те тръгват на мисия поставена им от византийски император – да приобщят съседните земи към гръцката култура, ясно е че майката е била някоя славянска пленница –наложница, на която даже не се знае името.) или езика, и пък просто не са неясно че има разлика между „българин” и „български турчин/арменец” да речем.

      Най-страшното е обаче, че младите хора не знаят кои са героите на миналото. Те знаят, че Вапцаров е имал игра на късмета, Ботев се е  самоубил за някаква жена, ама това не беше ли Яворов, не бе Ботев го застреляли на някакъв си връх, ама кой ли беше той. Те поголовно всичките се стрелят. А Под игото -  това любовен роман за Огнянов и Рада,ама не е хубав – под добре чете Нора робъртс, нерде Иван Вазов. А За Далчев нещо да сте Чували, а за Ст.Цанев, А за лилиев, за Траянов? – до съвремието дори не се стига.

      Но пък всички знаят кой е Бойко Борисов, или Иван Костов – даже 5 годишните. Като видя Бросиво и се сещам вицовете за Ленин -  Поглеждаш вестник искра – Ленин, поглеждаш – телевизора Ленин – включва радиото – Ленин. Накрая не смееш да отвориш хладилника – ами ако се покаже Ленин? Та и тук същото не познаваме Левски и Ботев , но знаем кои са Борисов и Сидеров.

 Ще завърша с един цитат от Ботев „…тежко братя се живее, между глупци неразбрани,

Душата ми в огън тлее, сърцето ми – в люти рани…”

 





Гласувай:
5


Вълнообразно


1. boristodorov56 - Там накъдето сме се запътитили - небитието - няма нужда от нищо.
19.05.2012 12:32
Нацията ни е без истински морал, съвет, памет. Липсва `и вяра в Бога!

Когато нацията не притежава истински ценности, какви да бъдат критериите за неговата оценка? Фалшиви - естествено.
цитирай
2. shtaparov - Още много Българи не са попаднали в тази клошарска "класация"
20.05.2012 17:22
Онази "класация" на велики Българи,за която говориш приятелю,бе една гнусна комунистическа гавра с България,за която е срамно да си спомняме и по-добре никога да не се сещаме за нея. Попадането в нея на гейове и търбуси като Азис (името на този монгал дори означава Исус!) и на негови сродници като Кастов,Деган и пр. показва долнопробното качество на този жалък просяшки форум (просяшки,понеже представлява вид просия на организаторите,които си просят комисионни чрез СМС-ите на децата и на участващите по поръчка в него). И макар че там са включени (навярно за парлама) и някои чисти Българи,които са наистина велики,това не значи че подобни форуми са стойностни или че заслужават да се осланяме на резултатите от тях. Такива улични мероприятия имат значение само за организаторите,които ще си натъпкат здраво джобовете,а също и за "партията",на която прислужват и плащат десятъка си. А Кирил и Методий са си чисти Българи приятелю,с рождени имена Църко и Страхота: това че са родени във Византия ги прави гърци толкова,колкото и братята Асен и Петър,които също са живели и са родени във Византия. Тези велики "гърци" и досега не са канонизирани от гръцката църква,а естествено само от Българската и от произлезлите от нея църкви! Кирило-Методиевите ученици Св.Климент и Св.Наум,които са общували пряко с тях и не само са ги виждали много пъти отблизо,но са ги познавали лично съвсем не случайно са написали,и то директно,че те са "Българи родом"!!! За великите братя няма нито един друг извор от тяхното съвремие,доставен от преки очевидци,в който да пише че са били гърци,славяни,албанци,власи или някакви си други мижитурки там,а където и да се говори за народността и за произхода им изрично е посочено,че те са Българи!!! А още колко велики Българи не са намерили никакво място в тази клошарска "класация"- просто не е за вярване! В светлината на новите ни знания за България (изброявам): великият цар Дионис (завладял Индия,Китай,Западна Европа и Британия),Орфей,Ахил,Херакъл,Спартак,Константин Велики,Юстиниан,сърцатият жрец Вологес (водач на антиримски въстания),Филип (бащата на Александър),Зороастър,Атила и т.н.! Да- те са били много повече Българи,отколкото някои от изброените в класацията субекти,за които е безсмислено дори и да се сещаме,камо ли да говорим за тях.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: georgealall
Категория: Забавление
Прочетен: 288847
Постинги: 144
Коментари: 74
Гласове: 118
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930