Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.10.2012 15:52 - Тежката и неблагодарна работа на архивиста
Автор: georgealall Категория: Политика   
Прочетен: 1975 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 10.10.2012 16:06



 В България много се говори за архивите (и за досиета много се говори) Специалисти по архивите - дал Господ. А като попиташ някого -тиа архивистика учил ли си (практикувал ли си) млъкват.
 Работата на архивиста не е толкова сладка. Първо трябва да изучи огромен комплекс, от знания но дори когато знае всичик правилници, се оказва, че често те са неприложими защото норамтивната база на страната е изграждана презе 70-80 години и има нужда от обновяване, което се прави в момента и на практика теоритичните знания помагат много малко - нужен е практически опит.

На първо време идва хамалогията. Пльосват ти 400-500-600 папки ДЕЛО, омчакани и изръфани, като във всяка от тях имат още 4-5 по малки папки и ти трябва да опишеш всики 2000-3000 папки, папка по папка. Най-напред си намираш полувлажен парцал или ако нямаш - мокри кърпички, за да прибърсваш 30-40 годишен прах. После, сядаш и записваш да речем
 
номер 1  - ИТКР (институт по техническа кибернетика и роботика) - ПСД (проектно сметна документация) - 1971 година - има дублаж
номер 2 . Институт по Генетика - черетжи -1972 година.....
и т.н.
И тук идва първия проблем  папките ви ги изсипват накуп, но вие трябва да си ги подредите.
Защото накрая те трябва да са тематично и хронологично подредени например

номер 1 - ИТКР - 1971 - ПСД (проектно-сметна документация)
номер 2- ИТКР - 1971 ПД (проектна документаци)
номер 3 ИТКР - 1972 - чертежи
ночер 4 -  1971 - институт по генетика ПСД
номер 5 - 1976 - институт по генетика ПСД
 и пр.
Е ясно е че понякога ще се отклонявате, но като  цяло  надписи от типа
№ 5 ИТКР -1975 година
6 инстиут по генетика
№7 ИтКР - са ужасно неправилни.

затова първата ви работа е да избършете праха - втората да разпределите купчините - например една купчина за институт по генетика, две за ИТКР (институт за роботика и т.н.).
Тук идва трудния момент. Някои ведомства с годините са менили имената си по десет пъти (институт по физиология на растенията - институт по генетика)
Ако до вас има тесен специалист - всичко е наред, обаче ако сте сами?
Тогава трябав да търсите от десет кладенеца вода, за да откриете името на учреждението в отделните периоди ( институт за ядрена енергетика - шест - седем пъти си е менил названията). най-добре се посъветвайте с някой от по-старите и по-опитни колеги от дирекцията която ви предава документи.
Стигнахме до самия опис.
как се прави Опис е обяснено в Наредбата за организиране на делата.
Но мога да ви дам няколко основни насоки - има неща без които можете - забележки,  страници (ако не предавате документи или ако описът е груб)
и неща без които не можете - брой на папките, шифър, определен от номенклатурата (списък за приемане и предаване на документи) кратка анотация каво съдържа - не много най-много едно изречение и дата на документацията.
Например   -  46 папка  - УС -17 (имоти)  - ИНститут за ядрена енергетика (ИТКР)  чертежи - 1983 г.
Следващият етап е всичко да се подреди във големи, хубави папки (разбрахме се, че старите са оръфани) - поръчайте при домакина най-малко две седмици по-рано всичок каквоот ви е нужно - хихималки, моливи, престилка и поне сто големи папки ДЕЛО.
Когато ги напишете и описът е готов трябва да дадете на премащият да го види, да каже ако има някакви възражения и да се разпише.
Мислите, си че трудната част е зад гъраб ви - само почакайте.
Вие сет тук, но Х е в отпуск - Х е тук но вие сте в отпуск или имает друга задача. Не дай си боже да сте комисия от трима души - вие, Х и Z -  поне един от трима ви ще е в отпуск или в кимандировка. Но най-накрая отпуските свършват....за да научите, че Z e пенсиониран или съкратен (по ваш избор) и трябва да го гоните да разпише със задна дата....... пък той няма право да сложи дата в която не е бил работа......
на мнозина може да им се струва, че това е весела работа, но повярвайте - не е.
Първо от праха, често се хваща алергия (една проверка продължава с месеци).
Второ пренасянето на документите дори да ги пренасят двама- трима души, често отнема не по малко от 40-50 минути.
Трето -  мноог важно - архивистът носи отговорност за неправилно унищожени документи. (особено за финасови)  - наказанията достигат до 5000 лева за първо нарушение, удвояват се при второ и може да влезе в затвора  до 3 години за унищожаване на ЦЕННИ документи.
Четвърто - АРхивистът не трябва да допусак да се задръства с документи, но често архивите са стари и наследството в тях е лошо.
Накратко архивистът е човек, на малка заплата, който трябва много да си опича акъла, ако не иска да понесе последствия. той е човек с голям опит, сериозни отговорносит , трябав добре да знае компютри (постоянно е свързан с деловодството, което непрестанно поставя въпроса за цифровизация за на дневен ред) и т.н.
 Затова предлагам много хора, които се изказват компетентно по теми като "досиета", "стенограми", "протоколи на Народно събрание", по добре да замълчат, ако нямат поне бегли познания по въпроса.
с риск да обидя някого - в България има твърде много "специалисти по всичко" и затова сем на тоя хал. Много хора говорят за разни неща,  които образование и държавна администрация които не са им ясни. Някой нещо чул - друго нещо не разбрал, трети пък чул какво Дянков казал. Ама така не може. Първо никой не коментира дали това което е чул е вярно, второ дали - го е разбрал правилно, и трето - дали наистина е така по света или само у нас!
      Извинявам се за грубия тон, не е породен от  конкретна статия, а от факта как журналистите отразяват изказванията на управляващите (не само тези) и как обществото коментира тези изказвания после. Като слушам всеки ден коменатриет на хората в трамавая, как коментират неща, които не разбират......и ми прекипя.
     ИЗвинявам се още веднъж за острия тон.




Тагове:   Архиви,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: georgealall
Категория: Забавление
Прочетен: 288612
Постинги: 144
Коментари: 74
Гласове: 118
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930