Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.01.2013 11:45 - каквато държавата - такава и църквата\О, неразумний юроде
Автор: georgealall Категория: Политика   
Прочетен: 562 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 14.01.2013 13:14


           О, неразумний юроде,
           Църквата ни днес е в окаяно състояние. Това се вижда от всички. Свещеници-педераси, свещеници-които ходят по жени, свещенници които имат "линкълни" и "ролекси".
Днешните архиреи нямат нищо общо с времената на Антим, Иларион Макариополски и техните наследници. днешните архиреи не лягат пред влакове за да спасяват евреи, но са готове да се заколят един друг, в борбата кой да е патрирах (и да лапне повееч пари)
Днешните църкав допуска в Семинарията  - лицето на  Църквата - да има конски фъшкии или да да бъде затваряна наЦветница в 2 час следобед.
Съвсем не искам да казвам че всичик попове са безстайностни е невзрачни - има мноог попове които си вършат работата - например поп Иван, с неговия дом за децата. Но тези попове са изтласвани в низините и не има се дава възомжност да управляват синода.
В момента в синода има разцепление на три - хора на отец Кирил, хора на отец николай и алтерантивен синод . Само си помислите колко малко са изискванията към един патрирах - да има определена въраст  (45 години мисля че беше ) , да е служил определено време като митрополит (5 години) и - морално би било - да не е човек от ДС или мутра.
досега няма човек, който да отговаря и на трите условия.
В Кърджали има два попа - Гарена и Саръев - всеки има свое паство. Единия служи на едно място - другия на друго. Единия кръщава с огън и меч, другия с блага дума. И гробищата си делят. Ако са повече - ще се избият.
Най-тежко е, че църквата постоянно иска пари, а в същото време има имоти за милиони, които не се използват пълноценно.
В Лозенец навремето се започна строителството на малък храм "св.Дух". Бакърджиев и Софиянски дариха много пари там ( с комерсиални цели)., но със залеза на партиите им работата залиня. Сградата отвън е готова, но никой не си прави труд да даде пари за да бъде завършена а има нужда. Има много вярващи, на които не им се бие път чак до Семинарията. Синода няма да остане без пари ако намери иконописци, резбари, за един храм, който отвън е построен.
Такива случаи не са един и два.
  Но - каквато държавата - такава и църквата.
Всъщност не би трябвало да се учудваме че в държава в която премиерът ни е бивша мутра, а образователният министър - бивш боксьор,  кандидатите за Патрирах са доносници и мутри. Или както сатирично написа един немски вестник "Ролекс срещу Линкълн в битката за патрирах". да-  - в България живеем във времето на мутренските групировки и всичко се решава от по-силното лоби.
Тук където има Бюджетът на БАН и универстите намалява, а в Нардното събрание се разменият обиди като на Женския пазар не можем да претендираме за духовност. това е един цялостен процес . За да има духовни личности в църквата те трябват да се повят отнякъде - от обществото. А какво е обществото? духовно ли е?
В България е имало много икономически кризи (криза на 30,-те години, газова криза, криза на тока и т.н) но най страшното е че в последните 23 години имаме вече и духовна криза.
И докато не я решим - вместо към изповедника в България всеки четвърти ще се обръща към врачката.





Тагове:   църква,   общество,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: georgealall
Категория: Забавление
Прочетен: 289386
Постинги: 144
Коментари: 74
Гласове: 118
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930