Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.10.2012 17:41 - Назад народен, заблудени, към простотията върви
Автор: georgealall Категория: Забавление   
Прочетен: 640 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 12.10.2012 17:47




               напоследък упорит ни се втълпява, че живеем в страшна криза. не съм съглесн. Наистина кризаат не е малка, но нима Газовата криза от 2009 бе по-малка, или кризата през 1997 (виденовата криза) когато пукаха банките и нямаше хляб, защото имаше зърнена криза, ами Лукановаат криза, когато нямаше ток или Янчулевата когато бяхем на воден режим, ами дълогвата криза, наследена от тоталитарния строй (10 милиарад дълг), ами  световната криза през 30-те години, ами факта, че сме нямали държава през османсикя период..... България все е в криза. но някак си сем крачели напред.
         сега обаче е убит духа на българина. този дух, който създаваше моралниет ценности, за добор и лошо. за честон и нестно. з правилно и неправилно.
         не може една млада жена с висше образование да не знае столоците на ЕВропа - тоав се учи  най-късно в 4 клас. Приемам, че не всеки може да се сети коя е столицаат на АНдора или колко града има в Монако- това са малки държави не им обръщаме много внимание. Но да не знаеш, че Лондон е столицата на Великобритания?!!! И да не си чувал за градове като Рим, Берлин и Москва е престъпно.
     Споменах, частен случай, ноако можехме да се ограничим до един или дав такива случая щяхме да цъфтим. ИСтината е, че ние сме "държава на златките" пи израза на една журналстка. И защо не питам аз? Оказва се, че образованието вече нищо не струва - след като имаме министър , без висше образование (един тортаджия) и министър-председател без висше (един бивш цар), един министър бези един трудов ден стаж и един министър председател без един ден трудов стаж, защо трябва разни момичета да се мъчат с география и история когато могат да си сложат силикон, да си отворят краката и да получат "Ягуар" или "ферари" и вила на Златни пясъщи.
        Къде е тук държавата, да даде светъл пример?
  В САЩ (а и не само) ако един студент или абсолвент се прояви държават му дава голяма субисидия под формаат на стипендия, грижи се за него, намира му жилище, старае се да го привлееч на работа. какво правим ние за нашите таланти - допущаме да изтичат в чужбина, защото не им създаваме условия.
         Кои остават тук - хора като Валери Божинов, който за 5 години е вкарал едва едини гол, но иначе е медийна звезда както и мацките около него. Няма лошо, че Божинов и мацката му (вече забравих коя бе тя - той толкова чесот ги сменя) искат да приличат на Бекъм и Виктория, няма лошо и че хиляди други български двойки искат да са като тях, но някак си не ни достига класа. Не може от всяка двойка  спортист(мутра) - манекнка (певица) да излязат  доказали се като умение, и манаталет хора.
       За съжаление правителствата вместо да подпомагат интилегницията съзнателно я унищожават през тези години на Прехода. Първо я унищожаваха, по логиката - "вие старите интилигенти са свърани със страта плутокрация и сте кумонисти", сякаш СДС цъфна от нищото. после зяпочнаха да я унищожават на приниципа "вие много говорите", а накрая и на принципа "криза е - твърде много пари искате".
На последните ще кажа - за духовността няма пари.
Другият вариант е да затворим театрите, кината,  Народният тетър,, Сатирата,Операта,БАн, да спрем да правим убечници, да спрем да даваме прогноза за времето (тя се дава от БАН), да закрием всичик археологически находки, да заключим всички технологии в едно мазе,  да спрем тока,   да изземем компютрите и да видим колок време ще изкараме на ниво 19-век!
Но като заговорим за развитие на науката всеки казва - скъпо е.
ИСтините са две:
Първо от инвестиции в науката ползите няма да дойдат веднага а след пет-шест години и не може да се режат лентички.
Второ - опасно е се създава силна интилигенция защото тя може да оспори авторитета ти, къде по лесно е да подкараш едон стадо към урните.....
Мисля, че всички са наясно.
И вината да се намираме тук е колкото наша - че не можахем да убедим децата си,
че този преход е една голяма измама, и ценностите проповядвани от него не са с истинсик стойности - толкова и на тази клика, която го създаде с цел да се възпроизвежда.
Ако искаме този преход да свърши трябва да създадем образавано и съзнателно гражданско общество.
Което да измете шайката тунеядци.
Другото е ала-бала.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: georgealall
Категория: Забавление
Прочетен: 288664
Постинги: 144
Коментари: 74
Гласове: 118
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930