Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.01.2013 12:10 - крал Борил 1207-1216
Автор: georgealall Категория: История   
Прочетен: 1175 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 28.01.2013 14:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
   Българският крал Борил е най-охулваната, оплювана, ненавиждана личност в историята. на него се приписва заговора срещу  крал Калоян, обвиняван е за загуба на територии, често е посочвано че е слаб държавник, че е воювал срещу народа си (богомилите), че е имало репресии срещу Асеневци.
нека си позволя една малко по-демитологизирана картина. Борил в никакъв случай не е светец, но едва ли е и демонът за който го описват. Първо до ден днешен няма Изрични доказателства, че той е участвал в заговора срещу убийството на Калоян. наистина там се споменава Името на куманския вожд Манастър (шурей на Калоян) и на жена му куманката Анна-Анисия, а малок по късно Борил се жени куманката. редно е да отбелжим обаче, че Борил се жени за за куманаката за да затвърди извоюваната си позиция на владетел и че е имало и други претендети - най вече Стрез, който според византийските източнииц е негов братовчед, а споерд сръбските - брат, и Алексий Слав (също братовчед). също и двамата му племенника - Иван 2 Асен и Александър, които бягат в Русия. С женитбата си за двовицаат на покойния Калоян  Борил веднага се летимира.
Претендтите не си губят времето - Стрез с помощта на сърбят отчупва почит цяла македония, а Алексий Слав , с помощтта на латниците, си заделя Родопите и мелнишко.
          каквото и да се каже за Борил не може да се отрече едно - бил е деен владетел - още през 1208 годин се опитва да утвърди властта си в Източна Тракия и да продлъжи Калояновата експанзия там. като начало има решителна битка при Боруй (Ст.Загора) срещу Латинците, която печели, но в последвалото сражение в прохода св. Никола, близо до Пловидив латините ог надвиват и Тракия е загубена за българите.
         През 1211 година започав сближението му със Църквата. тогава свиква големия събор на който кани всичик богомилски водачи и водят диспут. Много от тях се отказват от заблуждениета си и приемат официалното християнство. тези които отказват да сторят това са подложени на мъчения. Преведн е гръцкият синодик и към него е добавена специалан глава за богомилите - това е важен документ.
        през 1213 Борил трябва да се справя с бунтове  с куманите . Скоро след това Борил прави опит окончателон да се спарви със сепаратиста деспот Алексий Слав и дори превзема неговата столица Мелник, но Алексей слав търси подкреап в латниците и и си връща Малник. така Борил решава че трябва за доброто на България да сключи мир с латините именно тук през тази 1213 година става един от най оспорваниет в историята текстове.
Според западните летописци  Борил "дал приведената(доведена) си дъщеря Мария за жена на императора Хенри, който отначало не я искал заради ниското й потекло, но отопсле бароните му го убедили, че българите са много силен противник"
Тук са най-солидните коментари - може ли тази доведена дъщеря на Борил - Мария - да е дъщеря на Калоян и куманката? - мнението на историците се разделя по този въпрос. Имаме предвид, че ние нито знаем на колко години е куманкаат когато пристига в Калояновия двор (и дали може да ражда), ниго калояваната възраст, в този момент, нито дали тя има други деца, нито дали Борил е имал деца от предишни бракове. фани Попова-Мутафова обаче насажда в публиката мнението, че става въпрос има за дъщерята на Калояна, чррез едноиментата книга.
Учените защитаваше тази теза посочват думата"ниско потекло" и разпалват версият, че вероятно хенрих не е искал мария, заради куманката-майка
На следващата 1214 година самият борил се жени за една латинска принцеса (верятно ЕЛизабет) - но не е дъщерята на Хенри - той и мария нямат деца, така че няма кръвосемешение тука. Очевиден е опита на Борил за сближение с латинците.
Още същата година той ще се опита да с възползва от тези добир отоншения изграждайки широка коалиция- България-латинсак империя- Епирсак империя- Стрез - която да нападне сръбскит земи и да отчупи знчителен дял от тях. каквото и да е обещано на латинците несъмнено би била ползаат за Бълагария от осъществяването ан тази експанзия. За съжаление Бориловиет планове отново се провалят. в тъмнитата става суматоха и българи и латини започват да се избиват взаимно. най-накрая На народа му омръзва и се възползав от факат че калояновите сионове Иван 2 Асен и Александър се заввъщат подкрепени от руски дружини и е извършен нов преврат.
В заключение - не можем да кажем, че Борил е много по-лош или по-добър от повечето български владетели. Няма категорочни данни за участието му в заговора, а възкачването му на престола, свабтата с вдовицата, урждането на свабтаба между политическата сватба доведената му дъщеря и латинсикя императоро  и прогонването на синовете на предишня крал, са вес неща, които и другите претендети - Алексий Слав и Стрез биха сторили. показателно, е че щом идават синовете на Калоян Борил е ослепен, така че не можем да твърдим, че е по-жесток от нормалоното.
Показва се, като защтник на Църквата - на богомилсикя събор. гони интересите на България - опитав се да върне Първо Тракия, после родопите и накрая - да се бори със Сърби. Има желание да продължи калояновата политиак както и да се справи със сепаратисти и бунтовници. ден е. това което обаеч не му достига е стратегическа мисълр. Също така често сменя съюзниците си - първо е срещу латините, после е с тях. първо е срещу Стрез, после - с Него. първо е  с куманите, после потушава техен бунт. Тази двойственост на Борил играе роля за неговите неуспехи. Въпреки всичко ако той бе успял поне отчастти в плановете си, щеше да се задържи за много по-дълго вреем на власт и днес щеше да остане в историята с много по-положителна оценка. като цяло Борил е един владетел, мислещ  доброто на народа си,  но с много слаба дипломатическа култура , който се хвърля от съюз към съюз и комуто липсва и добра стратегическа мисъл. Всичок това подпланео с честа липса на късмет води до непрестанна загуба на територии, при потенциални възомжности за спечелени такива.
Управлението на Борил е хаотично и завършва така както е започнало - с преврат.
Все пак, ако трябав да сме съвсем честни към себе си въпреки, че именно при Иван 2 Асен бългирия достига най-големи висоти, то Борил се легитимира като владетел извършвайки акт на сватба с вдовицата на калоян - оттук излиза че Иван 2 Асен извършва покушение над легитимен владетел, ослепявайки Борил, по византийски модел, за да го детронира. Т.е. трябва сериозно да се замислим кой е бил прав в случая - Борил, който се задововолява да прогони синовете на бившя цар и да се ожени аз вдовицата му за да се летимира, или Иван 2 Асен който идва с чужди (руски) войски за да ослепява летимни владетели.
И тогава картината ще бъде малко по-различна. Без да героизирам Борил - при него българия губи огромна част от своите териротии. Има репресии над богомили. но трябва да се запитаме - какви са били целите на  Борил и какво е постигнал в края на управлението си - една държава която е в добри отоншения с латинците и в която Църквата е стабилна. Бориловият синодик е въжен документ за нас. Тъй че отношението към тоиз владетел е доста спорно.
Амин.



Тагове:   крал,   Борил,


Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: georgealall
Категория: Забавление
Прочетен: 286865
Постинги: 144
Коментари: 74
Гласове: 118
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031