Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.01.2013 22:08 - 5 златни века на България
Автор: georgealall Категория: История   
Прочетен: 846 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 28.01.2013 23:25


 В българската историография често се говори за златен век на Симеон, но действителност има 5 златни века, а не 1.Просот останалите четири не са отчитани като такива-
Първият златен век всъщност не е само На  Симеон а включва времето от покръстването на българите до смъртта на Симеон и в него влизат двама владатели - княз Борис и цар Симеон. това е век , в който България в пъти повишава своята култура и духовност и затова и именно се казва така - Златен век на българската култура. (а н заради териториалната експанзия на Симеон във втората половина на управлението му)
В този век в България творят личности като   Климент Охридски и Наум, и Сава подвизва се тежко болния Атгеларий, творят Черноризец Храбър, Йоан Екзарх и Йан Златоуст. по товав реме  се появявт Козма и Дамян бзсребърници, както и Йоан Рилски. Това е времето на Сиемон "Полугрък" .  Всичи тези хора се раждат и творят или прези този златен век или малко след него.
 Вторият златен век всъщност е златен век не на книжнината, а на дипломацията. това е времето от Калоян до  края на Иван 2 Асен. калоян успява да сключи изгоден съюз с папата и да разбе латинците. Иван Асен жени дъщерите си за трима велики владетели сам той се жени 3 пъти за три принцеси, Къса унията на калоян за да я замени за по изгодна - със Константинопол.- Българскта патриаршия застава на второ място зад Цариградската а Иван 2 Асен е признат за цар. тъй като може да се разпорежда на три епископии - Търновската, Ипекската епископя (зет му е сръбският княз), Охридската архиепископия и дори в извесетна степен - на Св.гора (Сестрата на Иван 2 Асен е единствената жена посетила св. гора) той може реалон погледнато да се провъзлгаси за император. (emperor). Често в историографията се изтъква, че цар било равностоен титул на император. Това е беспроно така, само че по времето на симеон тази титла не е утвърдена. получава я петър I Орела, отнета е от Самуил, Византия не му я признава а папата го признава за крал, за какъвто друг папа признава и калоян и какъвот би следвало да е Борил.. Цар със световно значение (император), можещ да заповядва на поне 3 архиепископии става едва Иван 2 Асен - това е определението за император. до този момент императорите за само двама - на Свещенната римска империя (Хубсбурска империя) и на  василевсът на Византия. сега се създава трети с династия на двесат година, но точно в своя апогей асеневската динаситя се разпада. българската империя съществува мног кратко
Третият златен век е втори златен век(можем да го нарече сребърен за удобоство) на българската култура. Това е векът От Иван Александър до последните дни на Иван Шишман - и дори на Фружин.
 В него влизат велики личности на духовността и културата като Киприян,  патриарх Евтимий, Григорий Цамбалак, константин Костенечки, Монах Симеон и още много други известно по-малко известни и не чак дотам известни личности. Това е времето в което творят Григорий Акундин и Константин Палама. То отказва своето влияние.
това е времето на слъсъците на исихиастите с валамитите. В него се оформят няколок голеим книжовни школи. Търновската и Софийската, както и течение което пише на църковнославянски или на руски в земите на деспотите Балик, Добротица и Иванко.  патрирах Евтимий осъществява своята своята правописна реформа, доразвита от следовнците му. Точно когато се разгръща тази прекасна кинжовност тя е принудена да погине - от неверинческата паплач, която унищожава всичко непознато за нея, така както ваварите унищожават Рим.
Четвъртият златен век е свързан с българското възраждане. Трудно е да се постави точан датировка за начало макар учените ад приеман че това стаав ли члрез Стематографията на Христофор жефарович 1741 или със История славяноблъгарская 1762 г - но при всичкис луаи началото е поставено в средата на 18 век. и въпреки че и в предния 16 век име бежити личности като Йосиф Брадати или Петър богдан, аз ще се адоволя с този период - до освобожденето. В него изникват имена като В.Априлов, Г.Раковски, Неофит бозвели, Иларион Макариополски,Др.ЦанковЛ.Каравелов, П.Славейков., П.Берон,.
цяла плеяда от именити българсик книжовнииц и духовнизи.
след освобождението много от тях са убити или заточени в Дирабекир, но на тяхно място идват нови попълнеия - по-добер обучени  в Русия, или Западан ЕВропа които поемат щафетата от самодейците. така започва петия златен век. продължил чак до Втората световна война.
достатъчон е да споменем имената на Димитър Маринов, Марин Дринов, Иван Шишманов, Хп.вакарелски, Л.Милетич, Хр.Арнаудов, С.Радев , П. динеков, Ив.хаджиски и много много други бележити учени - бележити и като творчество и като хора.
за съжаление след края на Втората светован война цялат ни  интилигения бе съсипана....



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: georgealall
Категория: Забавление
Прочетен: 289511
Постинги: 144
Коментари: 74
Гласове: 118
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930