Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.01.2013 13:37 - Българският президент 1989 - до днес
Автор: georgealall Категория: Политика   
Прочетен: 892 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 17.01.2013 13:39


 Много си блъсках главата какъв трябва да бъде президентът на на една държава. От години си я блъскам. Все пак той е държавният глава. И наблюдавайки  президентите през годините мога да постановя - той трябав да е интелигентен, добър оратор, да не прави бомбастичин изказвания, да е висок, снажен и представителен, да не е прост, да е женен, но да не роб на жена си и да има 40 години, но на да не и много стар. Трябав и да не е корумпиран, нито да е фанатик, нито - палячо. Всички тези качестава правят трудно намирането на един достоен президент. 
   Какви бяха българските президнет:
Първият прездинет бе Петър Младенов. (1989-1990)) Той не бе избран мажоритарон, а от Народното събрание. Имаше двоумение. Други кандидатури тогава бяха на Тренчев (предложен СДС - но БКП наложиха заради него възрастовото ограничение от 40 години. Тренчев бе на 39 и 7-8 месеца) и на Дертлиев (предложен от умерените леви и дисиденте) З Дертлиев не стигнаха 3 гласа. Уплашени от дисидентското минало на Дертлиев и че той ще гони реваншизъм бе избран твърдият комунист Младенов.
той се запомин с репликата "По-добре танковете да дойдат" (видял развиляналата се тълпа). по късон се оправда че казал "по-добер е да дойде Станко" (Станок Тодоров), но вече беше политически труп.
След Пешо Танкиста дойде Желю Желев, който също бе избар от Народното събрание
(1990-1992) а по-късно и мажоритарно (1992-1997). Желю ни го пробутуваха за голям демократ, защото написал "Фашизмът", но той се оказал  марксист. разпъди младежите които искаха да линчуват старците от Политбюро,  Организира Боянските ливади срещу премиера филип Дмитров ( с когото бяха от една партия), преди това шантажира кандидата за вицепрезидент  Неделчо Беронов с досие, което извади, в нарушение на закона и се опълчи на СДС, което му бе избрало Беронов, за вицепрезидент. най-срамното е, че не поговори с Бероно да по промоли насаме "оттегли се Бероне - за доброто на СДС и България" - а просто размах досието в един момент "това е един доносник" - в хода на кампанията. няма нужда да се споменава че тъпанарщините на Желю да сме първата държава признала Македония. От което нищо не спечелихме, само загубехме. Както се разбра Желю си изкара царски 7 години. Блага Димитрова изкара само две години като вицепрезидент, селд което осъзна, че всъщност няма никаква нужда от нея и си подаде оставката. Желю не назначи друг вицепрезидент  и в продължение на 3 годни бе всевластен монарх.
няма да коментирам ниската му култура - как бъркаше с пръсти в чашата за да извади маслинката пред очите на японския посланик, или как Марушка му определяше живота. Желю се оказа селянин, но тъй като алтернативата бе Велко Вълканов (убеден комунист) някак го изтраяхме един мандат за втори и дума не можеше да става. Вторият се поучихме от грешките и избрахем Петър Стоянов  (1997-2002)- представителен, висок, говореше убедително, начетен
За съжаление не можахем да предвим нито, че П.Стоянов ще остане твърде обвързан със собстеванат си партия, нежели президент, а  по-скоро партиен- зам-председател ("аз съм седесар") нито че и той ще влеез като Желю в конфликт партийният председател (ИВан костов, вместо Филип Димитров), нито че въпреки умението му да говори ще парви толкова много изцепки . като сепочен от "иване - кажи си , те те ще разберат" и се стигне изиграното хоро "рипни калинке да тропнеме, да си пукнат душманите" (пир положение че си президент и на българските турци!). За това как жена му си развяваше байяряка  - тук няма да коментирам. какъвто и слух да се чули за нея е истина (вкл. че тя и петър стонянов са бил пред развод няколко седмици преди кампанията и Ив.Кръстев ги сдобрявал, като казал на АНнтонина, че мислят да предложат Надежда Михайлова за вицепрезидент - и тя дохвърчала тутакси). факт е, че 6 месеца след като П.Стоянов престана да бъде президент и нейната всемогъща фондация се ликвидира - откъде са идвали парите? филмът  "мисдия лондон" ползва за архетип на героинята на Ерна Шинова именно А. Стоянова и мисля, че режисьориет добре са се спарвили с пародията. по късно вече като Политик ние видяхем и други отрицателни черти в п.Стоянов - например желанието му да стане председател на партия след като е бил президент, и изказванията "по-добре да не влезе СДС в парламента, но Костов да не влезе". Няма да коментирам обаче поредицата от провали, защото те се случиха след като той напусна президенството. Само ще напмня че по отношение на кандидат-президенската си кампания той имаше старшно непостоянна политика. първо накара Костов да спре Царя за кандидат президент, чрез натиск върху конситутционния съд (Костов сигурно много се е мразел за това решение - Царя нямаше и идея да прави партия) после когато се създаде НДСВ почан да бълав змии и гущери срещу царя, докато той не му предложи подкрепа. тогав го прегърна. за да не получи подкрепа от него  След което извади секретин данни срещу Бонев (бивш министър на СДС). Накрая се рпазбра че е бил на една яхта с Чорни (опасен престъпник, заточен СДС в Русия). върхът бе, когато се оказа че с комуниста Първанов са на едно мнение по всички външнополитичесик въпроси.
Георги първанов 2002-2012 Първанов се каза голям хитрец и селсик тарикат. Учейки се от грешките на хората преди него, той внимателно избягваше сблъсъците провокативните въпроси. цялата му кариера се дължи на избягваен на сбълъсиците. защитата му е "личността на Д.Благоев - до 1919) но Благоев живее до 1927 и има отрицателно мнение за Войнишкото и Септемвирйското въстание.. за да не влиза нито в конфликт с Благоев, нито с Коминтерна  първанов не пише за този период.
през 1997 той остави трудното решение на Добрев, но после с възползва от позитивите. През 1999 викаше за Милошевич, но усетил промяната на конюктурата през през есента на 2001 се обяви за ЕС и НАТО и така лиши П.Стоявнов от възможността да му бъде реален опонент. Избяга от сблъсъка, където пет подивели канидадти (П.Стоянов, Бонев, Ж.ганечев, Р.ИНджова, Беронов) си подвърляха компомати един на друг. И спечели. за финал - обяви че жена му няма дап рави фондации.
Първият мандат мина сравнително успешно -  Той бе в опозииця на правителстнвото на НДСВ, даваше  вето след вето, играеше го принципен,свикваше консултативин съвети, всичко бе наред.
Нещата се влошаха с Вторият мандат. за сетен път стана ясно, че е много опасно когато президент и правителства са от една партия.
Въпреки че за да се състави правителство през 2005 година изобощ не не необоходиом участието на ДПС - БСп и НСДВ имаха 135 депутати а с БНС - още 18 - А първанов можеше да е спокен за втория си мандат, той реши да се подсигури чрез гласовете на етническите туриц вкарвайки ДПС във властта. И сбърка! Първо - защото имаше голяма омараз и недоверие сред българите към ДПС - които се преносоха в посока към БСп и към Първанов в частоност . Всеки по умерен го намрази веднага за тази сделка. той стана "Кръстник" на правителство. Второ - Доган не направи нещата по-лесни, а по-трудни защото макар само 3 министри вез най-апетитните министерства и краде наай-яко. Стана като в играта 3-5-8  - козовете бяха в Догано, най-моного ръце в БСП, а най-здраво затънаха НДСВ. Крупието  - първанов  - показа прекалена обвързаност с кабинета. то не бяха "петролни сканадал", то не бяха скандали с двамат руменовци, то не бяха енергийно потоци. Европа показа пръст на първано - спря да идва при него. А той с развя байряка - почна са се появяв на лов с пушки за 50 000 евро и да се шушука че има любовници (М.Попова). НСО почна да гази хората.
  Добре  че маше само два мандата.Накрая вече се помисли за Бог и реши да прави и партии - първо разни АБВ-та, а после да става председател на старата си партия и да маха Станишев когото сам сложи на поста (една хубава реплика на Т.дончева - "десет години му трябваах да наложи станишев - ако му трябват още десет за да го махне  - истински го съжлявам"). не мога да разбера - хайде Петър стоянов нямаше с кого да се сравнява като търган да става Председател на СДС след като беше президент, после пък - евродепутат. Ами Първанов? Не видя ли какво стана  с  П.Стоянов. Мислех го за по-умен. пари ли не му достигнаха (5000 лева пенсия) шофьор ли няма или секретарка не си взе със себе си от Президенството? какво не му достигна за да става председател на БСП, - паритя с 18 процента, след като 10 години е бил президент на всички българи? ВЛАСТ! ВЛАСТ! ВЛАСТ!
Последният президент  - Росен Плевневлиев (2012 - ) поне не страда от болни амбиции. това е човек който всички го комадват. командва го жена му ("аз ще си работя и няма да съм президентша - и толкова) . Командва го приемиера ("след пет години аз ще съм президент!"), който командва и народа си (ами ако народа не те иска да си президент? - трябав ли Плевневлиев да стане от креслото), командва го и вътрешния министър ("това  президента е несериозна работа - нищо не зависи от него"), който в даден етап бе кандидат за президент, иойто главяваше щаба на кандидат-прездента.
Да не говорим че послушкото Плевневлиенв ,макар да се опита да изглежда много строг в случая с Марковска, назначи без проблеми Сотир цацаров. Алоооо какви са критериите  - явно не общественото мнение. А по-скоро това, че в случая с  Марковска премиера даде на задена. А кой назначи новия главен прокурор. Плевневлиев. Борис Вечев за когото Борисов се изкааз тъй остро че бил внук на дядо си - къде е сега?
но да погледенм гафовете - какво свърши за една година Плевневилев? започан с двойнто обркавне на Чехия първо с Полша, после - с Чехословакия ( съдвайки нова държава). подари кичозно яйце на Папата, което бе толокав огромно, че даже не можеше да влеез във Ватикана. и накрая - окраде снимки от Балкантурист, които пък са крали от Колорадо. не се извини, не уволни пиарите си постоянните гафове. След няколок месеца тази пирака ще е аташе някъде.
Далеч съм от мисълта, че Плевневлиев е най-лошият ни президент - Желю бе в пъти по-лош - но сми мимали и по-добри -П.Стоянов и Първанов в началото се държаха по-номалон, ча към края на управлениет си му отпуснах края, вероятно - от чувство за безнаказаност (особено при Първанов идеята, че няма да има трети мандат я разбирам - толкова по непоятно обаче ми е желанието му да се завръща в политика)
Във връзка с това си мисля, че и за кметовете трябав да се въведе ограничение като за президентите - до два мандата -хора като Софиянски и СТ.чомаков ас добър пример как някои могат да векуват на един пост и да си крадат, да си крадат, да си крадат....
но за прездинта  не като личност акот образ - защо е толкова трудно да се намери доблестен президент - вероятно - защото системата се възпроизвежда. за да те предложи някой ти трябав да си част, от дадена партия. колко чисто "независимИ" кандидати познавате ? ако се кандидатира ректорът н някой университет ще го избере ли народът? ще го избере - дръжки. Трябав да се хвърлят милиони за камапания да се съзадат структури и чак тогава има смисъл. Бойко борисов стана кмет мажоритарно. Обищинсикят съвет обаеч не бе негов. Съвсем скоор разбра, че човек не може да съществува в политиката без партия, колкото и висок рейтинг да има. И съзададе ГЕРБ.
Пробелмът обаеч е, че нашите президенит остават прекалено обвързани с пъпната(партийната) връв( Значи не чоже като президент да прави изявления "аз съм СДС-ар/всички знаете за моите леви убеждения"
и докато не се намери човек, който да може да разграничи себе си от Партията-майка, когато седене на стола на Дондуков две, няма да изпълним завета на Апостола  да имаме чиста и свята република
Амин.

П.С. потръпвам при мисълта че през 2002 г. 70 процента от обществото желаеше монархия.



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: georgealall
Категория: Забавление
Прочетен: 289492
Постинги: 144
Коментари: 74
Гласове: 118
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930