Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
фентъзи- есета, поезия, колекции от вицове
Автор: georgealall Категория: Забавление
Прочетен: 289676 Постинги: 144 Коментари: 74
Постинги в блога от 29.06.2012 г.
 

† Въ лѣто Ѕ ҃Ф ҃К ҃Г ҃ отъ створенїа мира обнови сѧ съ градь зидаемъ и дѣлаемъ Їѡаном самодрьжъцемъ блъгарьскомь и помощїѫ и молїтвамї прѣс ҃тыѧ влад ҃чицѧ нашеѧ Б ҃чѧ ї въз()стѫпенїе І ҃В ҃ i връховънюю ап ҃лъсъ же градь дѣлань бысть на ѹбѣжище и на сп҃сенѥ ї на жизнь бльгаромъ начѧть же бысть градь сь Битола м ҃ца окто ҃вра въ К ҃. Конъчѣ же сѧ м ҃ца ... исходѧща съ самодрьжъць быстъ бльгарїнь родомь ѹнѹкъ Николы же ї Риѱимиѧ благовѣрьнѹ сынь Арона Самоила же брата сѫща ц ҃рѣ самодрьжавьнаго ꙗже i разбїсте въ Щїпонѣ грьчьскѫ воїскѫ ц ҃рѣ Васїлїа кде же взѧто бы злато ... фоѧ съжев ... ц҃рь разбїенъ бы ц҃рѣмь Васїлїемь Ѕ ҃Ф ҃К ҃В ҃ г. лтѣ оть створенїѧ мира ... їѹ съп() лѣтѹ семѹ и сходѧщѹ     





В Българската история мястото на последния признат цар на първата българска държава е доста спорно. романтиците го хулят твърдейки, че подкладил братоубиствена война която продължил две поколения и че Ако навремето Самуил заедно с неговия баща му бил видял сметка, България щяла да се съвземе. Това е доста опростено мислене. Романтициет често забравят воените неуспехи на самуил. тези които са в другата крайност пък изтъкват неговите военни успехи и забравят залитането му към Византия в началото на царуването му. Истината е по средата.
        ИВан Владислав е беспорно противоречива личност. Родена от надарения с бистър ум и ораторсок майсторсто Аарон комитопул и гъркиянта Калипсо, той отрано е проявявал своето его. Случката която играе роля презе целия му живот е когато убиват баща му е следната:
През 976 Аарно се родявана с императора, вярвайки че жени сина си за неговоот дъщеря и се признава за нетов васал с идята първо да се разправи с брат си самуил а посел да отхвърли васатилета си. до такава ситуация обаче не се стига. ИМператора не изпраща дъщеря си, а длачена роднина (според някои втора или тета братовчедка), и освен това атказав да прати патрираха а само някакъв епископ, демонстрирайки пренебережението си към Аарон. Ядосан от подигравката Комитопулът отпараща булката предизвиква военна акция пред Средец, последвана от контраофанзива на Българите, което извежда на бял свят неговото поведение и това му взема главата.
по това време кандидат женихът Иван - Владислав  е блед юнуша (между 14 и 16 години) и само застъпничеството на братовчед ма Радомир и милостта на чичо му Самуил му спасяват главата. От този момент обаче той бавон се озлобява. Според стария славянски закон властта се дава на първия син а не втория  (най-често така е и при прабългарите). Следователон Аарон като по -голям има повееч праав от Самуил и тогава Иван -Владислав е реалният продължител на династият а на Гаврил -Радомир.
би могло да разсъждаваме дали в случая не важи правилото "напарви добро, да ти върната зло", но в действителност Владислав още в ранните си години се показва хитър и прагматичен. Той се оженва за мария полемарх, чийто баща е известен с големиет си имоти, накрва Димитри полемарх да скалъпи нарочно писмо до императора, в което загатва, че съществува провизантийсак опозиция и той Иван Владислав би я оглавил при определени обстоятелства, а после предава писмото на Самуил и организира залавянето на полемарх и си присвоява имотите му, като същевременно василевса научава че на Владислав може да се разчита за в бъдеще. хитър до безумство той порявява прагматичност винаги.
Пир отчаяната отбрана на воден (1001) Владислав нарежда да бъдат избити вчиски ромеи в град, защото може да се окажат нож в гърба на българите. когато обаче вижда, че така или иначе ще загуби се спасява с бягство, на принцпиа "живей и пак ще се биеш". по това време Владислав е на окоол 40 г възраст (плюс минус 1 година) участвал е поне в пет -шест значими военни кампании на чичо си, доказал се е като способен военачалник. тук трябав да споменем, че самият Самуил прави детински грешки и не е добър стратег клокото и да го превъзнасят - достатъчно е да споменем битките при Сапрехй, после при Скопие (абсолютно идентична гершка), При мъглен, при огражден....
Въпреки това действията на Владислав спрямо човека спасил му живота - Гаврил - Радомир са най-малкото вероломни -убит е "случайно" със стрела на лов, след като първо е стрелял радомир а втори  - Владислав и не улучил...Или пък е улучил.зависи как ще погледнем. Впоследствие е избито цялото семейство на Радомир (жена му, невръстното, му дете) кавханът, братът на кавхана.... - т.е. действията ва Владислав са необхомост, за да не се надигне силна опозиция последвана от граждансак война, но това клане навремето е било също така необходимо и когато Самуил се е разправил с брат си Аарон. Просто при реваншизма си Владислав е по-прагматичен от Самуил - никаква милост за победените, инак войната между фракциитге ще се проточи безкрайно. В това той напомня Борис Покръстител (помните че навремето са били прекъснати 52 боилски до  последно коляно и а Расате е ослпени, т.е.  негоден е за владетел).
        По времето   в коео иват на власт Владислав е на около 55 години мъж доста възрастен, още повече като се има предвид, че по онов време мъжете са гинели като мухи на 25-30 годишна възраст.
Цял живот той е мечтаел само за едно - да е цар. И едто че 1015 се сбъдва мечтата му. тук едно уточнение - Според някои историци между смъртта на Гаврил -Радомир и коронацията на Иван -Владислав има почти осем месеца пауза.Значи не е приет безапелационно, но надделява поради липса на алтернатива и смазване на опозицията.
В първата година той отправя сходно предложение до василевса с това на баща му - признаване на васалитет. От своя страна той очаква от императора признаване от  титула "цар на българите" и прикратяване на военните действия.  В интерес на истината трябав признаем, че подобон предложение е отправил и предшественика на Иван-Владислав -Радомир. според сведенията ни Василий на думи приема, но в действиелност желаепълна капитулация на българите. той успява лесно да подкупи кавхаан теодор, който е брат на убития от Владислав предишен кавхан дометиян. Задачата на теодор е да убие чрез слугата си Иван Владислав. но слугата предава теодор и ибитята е самият кавхан Теодор. Владислав се убждава окончателно, че със Византия трябав д се воюва и обръща другия край.





През лето 6523 (1015-1016) от сътворението на света обнови се тази крепост, зидана и правена от Йоан, самодържец български, с помощта и с молитвите на пресветата Владичица, наша Богородица, и чрез застъпничеството на дванадесетте върховните апостоли. Тази крепост бе направена за убежище и за спасение и за живота на българите. Започната бе крепостта Битоля през месец октомври, в 20 ден, и се завърши в месец (…) в края. Този самодържец беше българин по род, внук на Никола и на Рипсимия благоверните, син на Арон, който е брат на Самуил, царя самодържавен, и които двамата разбиха в Щипон гръцката войска на цар Василий, където бе взето злато (…) а този в (…) разбит биде от цар Василий в годината 6522 (1014) от сътворението на света в Ключ и почина в края на лятото.




              За краткото управление на Владислав може да се говори много и няма да е достатъчно.
Той успява да  укрепи твърдината Битоля, която превръща в своя столица и след като разбива ромеите поставя там известния надпис (1916г.) съюзява се с Кракра Пернишки, който държи 37 по-големи и по-малки крепости, начело с Перник и Средец и го изпраща да преговаря с печенезите за да започне с тях помощ офанзива срещу византия от две страни. (има податки че Кракра, който е бил от рода Вокил е изпълнявал функцията на втори човек, не само при Самуиловата династия, но и при ИВан-Владислав и че се превръща в нещо като ичиргу-боил - Д.Овчаров) 1917 г. Кампаният е неуспешна, защото печенезите са твърде алчни и съюз не е сключен, но Владислав не се отказва. той се опитав да централизира цялата държава на властта си и да спре възможни сепаратисти, като за тазиц цел е отразал доста недоволни глави. разбира се използва момента и за разчистване на личин сметки и доста от опозицията поддържаща Самуиловата династия падат покосени (Елемаг трите меча е заточен, а именият му са конфискувани, Иван Владимир  - зетя на Самуил е убит, Гавра и други близик на самуил също не са пощадени).
               Особено спорен момен е убийството на Убийството на ИВан Владимир. по прагматичните историци посочват, че ИВан Владимир е крал  на Рашка и след смъртта на Самуил започав да засилва държвата си, за сметка на България тъй че е било жизнено важно да бъде неутрализиран. От друга страна обаче фактът, че е Самуилов сродник както и самият варварски акт по който е извършено убийството  е причина  е причина да историците да вярват, че личните мотиви също играят роля тук. ИВан Владислав на няколко пъти се опитва да придума Иван Владимир да дойде, дори се заклева пред жена му (братовчедка си Теодора- Косара) с ръка върху Библията, че няма да му навреди. Но докато Иван Владимир пътува към Битоля има опит за атентат  върух него. Спасен е от Елемаг, но въпреки съветите на самуиловия войн, той влиза в църквата (там не се носи оръжие) но владислав и неговиет охранители са въоръжени и го нападат. последите думи на Владимир са "моля се за вас".
           Убийството е съпоставимо с убийствота на Томас а Бекет, когато излиза от църквата - кралят се отървава от силен политически враг, но на висока морална цена.
            През 1918 е пика на възможностите на Иван Владислав. той решава, че няма какво повече да губи, има два повалеин съюза с печенезите няма как да застарши солун без да излезе на пристанище или да получи помощ отвън, затова решава да си върен драч, да построи кораби и да атакува Солун. Смела мечта но в битката е убит.
дадени са ни три версии - поред две ет тях той е убит в засада или от градоначалника, но тъй като са късни версии са малок вероятни. Третата е най-логична - в битката двама ромеи се приближили до него, единият го дръпнал за крака и го смъкнал от коня а другият го съсякал с меча по врата докато бил на земята и българите които побеждавали изпитали силен уплах и побягнали
Смъртта на Владислав настъпила според скилица 20 март или 20 февруари 1018 г. Той царувал  пак според Скилица 2 години и 5 месец, т.е. трябав да приеме че е заел престола най-рано през септември 1015.
Слагаме още сме-осем месеца мчеждуцарстви и излиза че Радомир е убит февруари-март  1015.
          След смъртат на Иван Владислав има опит синът му Персиян(Пресия) 2 - Фружин да бъде признат за български цар, но не всички български земи (и без това не са били много го признали. Скоро се оформили три фракции Първата на  царица Мария, вдовицата на Иван Владислав била за признаване на васалитет от Визанитя, тя държала Скопие и северна Македония. Втора начело с Перисян - Фружин и патриарха, и Крака били твърди патриоти,  но за съжаление били твъред малко. кончентрирани били преди всичко около южна македония и пиринско. в третата се отделили отделни Феодали като Ивац които държали за българщината, но били сами за себе си и не си помагали взаимно. През 1019 българия приключила съществуването си като държава.
             Последният ПРИЗНАТ български цар на първаат българска държава е  бил ИВан -Владислав.Според Скилица ромеите доста се страхували от него.
Фружин-персиян забягална в АЛбания. една по една крепостите се предали. Опитите за бунт на Елемаг и Гвра излезли неспешни. Царица мария, явно договорила предаването си и  личното си положение в двореца, защото е била посрещнато с високи почести от василевса, останала е в двореца като патрицианка е не се споменава за никакви нейни нужди оттук нататак, т.е. може да приемем че тя е договорила личните си условия за предаването на властта.



    



 
Категория: История
Прочетен: 1309 Коментари: 0 Гласове: 2
Последна промяна: 29.06.2012 17:29
 кавхан при Крум е бил Иртаис (803-814 или по ранна) не е много ясно коя година точон умира Иртаис, но със сугурност  при Омуртаг кавхан е вече докум
наследява го за кратко  кавхан Докум (814 или по ранна- 816) а веднага след това
 кавхан е Исбул, за който съм писал в друга тема (около 816 - 864)
той кавхан при кновете Омуртаг, маламир, Персия и при ранния Борис(регент и съвладетел при Персиян). Убит по заповед на Борис защото отказва да се покръсти. Не е ясно кой го наследява.
При Симеон има съмнения, че олгу таркана, който предвождал войската срещу маджарите и се удавил в Дунав въсщност е бил кавхан (забравилх името на олгу Таркана). никога по преди тази титла не се е споменавал, а и след това не се споменава.

Георги Сурсувул истинско име Кеворк Сурсупал е бил кавхан и съвладетел на цар Петър 1 Орела (927 - 969), назначен е от цар Симеон Велики (893-927) за ичигубоил.  превърнат в кавхан при сина му  при сина му. ( същия този геориг Сурсувул е вуйчо на Петър )При Самуил и Гаврил-. Радомир - Роман, Кавхана е  Дометиан  (ок.997  -1914.) който е убит малко преид брат си Теодор (1914), който се опитал да избяга във византия и там да организира опозиция срещу ИВан Владислав. Според някои версии същия този теодор нас вой ред е бил кавхан на Гаврил- Радомимировата династия, но е малок вероятно.
не се сещам името на  кавхана на Ивана Владислав (упоменат е като доверен човек на Царица мария - 1918)
е последният истински кавахн и е такъв на Константин Бодин (1072).

по -късно ще напиша  ичиргубоилите. и ще добавя годините.


867 - във връзка с преговорите на Борис с папа Николай е споменат ичиргу-боилът Стазис.


кан Крум Законовед (803-814) кавхан Иртаис (803 -814 или по-ранна)
ичиргубоил........

кан Омуртаг  Помирител (814 - 831) кавхани докум (814-816) и Исбул (816 - 864/865)
кан Маламир  (831 - 835) кавхан Исбул (816 -864/865)
кан Персиян 835 - 852 кавхан Исбул (816 -864/865)
кан/княз Борис покръстител  (853 - 893) кавхан исбул 816 - -864/865) - неизвестен след ИСбул кавхан.  ичиргубоил - Стазис - споменат 867
княз/цар Симеон Велики (893 -  927)  кавхан - неизвестен .. Спорно е даи това не е бил оглу тарканът загинал в военна акция срещу маджарите. Ичиргу боил - Георги сурсувул (893-927)
цар Петър 1 Орела (927 - 969) кавхан и съвладетел  Георги Сурсувул (927 - 969), ичиргубоил - не се знае.
цар Борис 2 - 969-971
цар Пленимир ?- 971 - 977 не е ясно дали има въобще администрация, както не е сигурно и дали въобещ е имало такъв цар или е апокрифна личност.Все пак се предполага, че предвид че петър има четирима сина , а в апокрифиет пише за някой си Пленимир който е царувал след него и преди Самуил, като явно е ситуиран във Видин би могло да същестувава такава цар при определени условия в определени години.

цар Роман - 977 - 997
не е ясно дали въобще има кавхан , тъй като цялата  реална власт е била съсредоточена в Самуил, а Роман е бил подставено лице.де факто Самуил е обсебвал функцията на кавхана
цар Самуил Комитопул (нова династия) - (997-1014) - кавхан Дометиан ( 997-1015)
цар Гаврил -  Радомир- Роман -  (1014-1015) кавхан Дометиан  и може би брат му Теодор  (1015)
1015-1018 - цар Иван-Владислав  кавхан.....
1019 - цар Персиян 2 -Фружин

Цар Константин Бодин - Петър 3  (1072)
- георги Войтех кавхан (родстевни отоншения с Теодор и Дометиян)
ползвани източници :иван венедиков  устройство 9-10 век на  българската държава.


Васил Гюзелев:Кавханите и ичиргу боилите на Българското ханство-царство. Фондация "Българско историческо наследство", Пловдив,

  • Андреев, Й., Лазаров, Ив. и Павлов, Пл., „Кой кой е в средновековна България (Второ издание)“, Издателство „Петър Берон“, София 1999 г.
Категория: История
Прочетен: 20414 Коментари: 2 Гласове: 2
Последна промяна: 29.06.2012 14:05
Търсене

За този блог
Автор: georgealall
Категория: Забавление
Прочетен: 289676
Постинги: 144
Коментари: 74
Гласове: 118
Архив
Календар
«  Юни, 2012  >>
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930